Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο φιλόδοξο σχέδιο της χώρας να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υπέδαφός της. Αν και πρόσφατες εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Αριστοφάνη Στεφάτου κάνουν λόγο για δυνητικά αποθέματα

φυσικού αερίου αξίας 250 δισ. ευρώ (υπολογισμός που παραπέμπει στο μεγαλύτερο κοίτασμα της ΝΑ Μεσογείου, το Ζορ της Αιγύπτου), οι επενδυτές που είχαν σπεύσει στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας να μισθώσουν θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Μόλις πριν από περίπου δέκα ημέρες, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean απέστειλαν επιστολή στην ΕΔΕΥ με την οποία γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αντίστοιχη πρόθεση έχουν τα ΕΛΠΕ και για το θαλάσσιο οικόπεδο «Ιόνιο», το οποίο είχαν μισθώσει με την ισπανική Repsol. Η πολυεθνική, ως γνωστόν, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποεπένδυσης από το ελληνικό upstream από τις αρχές της χρονιάς.

Γύρισε στο ελληνικό Δημόσιο μαζί με τον εταίρο της Energean τη χερσαία παραχώρηση «Αιτωλοακαρνανία», ενώ στην ελληνική εταιρεία διέθεσε και το μερίδιο συμμετοχής της στο οικόπεδο «Ιωάννινα». Τα ΕΛΠΕ επίσης επέστρεψαν στο κράτος και τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης που είχαν αποκτήσει στις παραχωρήσεις «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Αρτα - Πρέβεζα».

Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος κατόπιν αυτών των κινήσεων φέρεται αποφασισμένος για τη διατήρηση της συμμετοχής του μόνο στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» καθώς και σε εκείνη του Block 2 που βρίσκεται δίπλα στην Κέρκυρα.

Τα οικόπεδα. Στα δύο πρώτα θαλάσσια οικόπεδα τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία των Total και ExxonMobil με 20%, ενώ οι δύο πολυεθνικές κατέχουν από 40%. Στην τρίτη παραχώρηση το ποσοστό συμμετοχής τους ανέρχεται στο 25% και της Energean στο 75%. Επί της ουσίας οι παραχωρήσεις που έχουν απομείνει προς εξερεύνηση είναι εκείνες της Κρήτης, του Βlock 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου (παραχώρηση έτοιμη προς παραγωγή).

Ως προς το πότε θα τρέξουν τα επόμενα βήματα των ερευνών, σε ό,τι αφορά τις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης, η κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει χρονικό περιθώριο για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Για το Βlock 2 η Energean έχει επίσης βάσει της σύμβασής της την ίδια δυνατότητα μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Σχετικά με τα Ιωάννινα, η ίδια εταιρεία έχει λάβει παράταση μέχρι τις 3 Απριλίου του 2024 για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση. Το Κατάκολο παραμένει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κολλημένο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στροφή στις ΑΠΕ. Το φιλόδοξο εγχείρημα που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σκόνταψε τόσο σε διοικητικά εμπόδια (όπως περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις) όσο και στη λεγόμενη Πράσινη Συμφωνία - Green Deal της ΕΕ.

Η στρατηγική επιλογή των κρατών - μελών να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση προχωρώντας σε απανθρακοποίηση των οικονομιών τους οδήγησε ακόμη και παραδοσιακούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η Total, η ExxonMobil, η Eni, η Repsol, σε «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων τους.

Περιορίζουν την έκθεσή τους στον τομέα των υδρογονανθράκων και επενδύουν όλο και περισσότερα κεφάλαια στις ΑΠΕ, την παραγωγή υδρογόνου και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αντίστοιχο βηματισμό ακολουθούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τρέχοντας τον στρατηγικό μετασχηματισμό του ομίλου και έχοντας ως «μπούσουλα» το σχέδιο Vision 2025, προχωρούν σε επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για την επέκτασή τους στις ΑΠΕ, στα βιοκαύσιμα και στην παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου.

*(Από ΤΑ ΝΕΑ)