Από την άνοιξη του 2022 το mega-φωτοβολταϊκό

Ανεβάζει ταχύτητες στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «ωριμάζοντας» γρήγορα «πράσινα» έργα, με προτεραιότητα σε αυτά που αναπτύσσονται στις λιγνιτικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, στη γραμμή της αφετηρίας εισήλθε ο φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 65 MW στη Δυτική Μακεδονία (περιοχή Άγιος Χριστόφορος του Δήμου Εορδαίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης), για τον οποίο η Άβαξ κατέθεσε την πιο ανταγωνιστική προσφορά στον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου. Οι υπόλοιπες εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό ήταν οι Τέρνα, METKA, INΤΡΑΚΑΤ και η κινεζική Dongfeng.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείται στις αρχές του 2022. «Το έργο ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2020 και αυτό δείχνει την ταχύτητα με την οποία προχωράμε πλέον», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το επόμενο μεγάλο έργο από τη «δεξαμενή» της ΔΕΗΑΝ που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης την άνοιξη του 2022 είναι το mega-φωτοβολταϊκό των 500 MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα αυτής της κατηγορίας στην Ευρώπη. «Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην αύξηση της "πράσινης" εγκατεστημένης ισχύος της στα 500 MW σε έναν χρόνο από σήμερα και στον τριπλασιασμό της στο 1,5 GW εντός του 2024», κατέληξε ο κ. Μαύρος.

Το φωτοβολταϊκό project των 65 MW θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η έκταση, συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης Φ/Β Σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο Σύστημα μέσω διασυνδετικών υπόγειων γραμμών Μέσης Τάσης 33kV, οι οποίες θα συνδέουν το Φ/Β Σταθμό με τον υπαίθριου τύπου Υποσταθμό 33/150kV, μέσω νέας πύλης Μετασχηματιστή.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού cluster 50 ΜW στη Μεγαλόπολη, έργο που υλοποιεί για λογαριασμό της ΔΕΗΑΝ η Τέρνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. Έως τον Νοέμβριο του επόμενου έτους υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και το cluster φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 230MW που υλοποιείται στη Δυτική Μακεδονία. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο πάρκο ισχύος 15MW και σε τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκεται η δεύτερη «δίδυμη» μονάδα. Τέλος, στις ράγες έχει μπει και η κατασκευή του μεγαλύτερου από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που απαρτίζουν το cluster ισχύος 200MW που θα υλοποιηθεί από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες «ωριμάζει» φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 2 GW στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελεί σημαντικό «όχημα» για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο Όμιλος στις ΑΠΕ. Όσον αφορά την ευρύτερη στρατηγική της, η εταιρεία επιδιώκει να έχει παρουσία και στις πέντε τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, βιομάζα). Παράλληλα, έχει δρομολογήσει την είσοδό της στον κλάδο των πλωτών φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης με κατάθεση σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ, ενώ δεδομένο -και ισχυρό- είναι το ενδιαφέρον της και για τα υπεράκτια αιολικά.

Υδροηλεκτρικά στη Δ. Μακεδονία

Η ΔΕΗΑΝ προτίθεται να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την αξιοποίηση ταμιευτήρων και φραγμάτων της Περιφέρειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κατασκευής Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων. Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")