Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις ότι εάν θέλουν να παραμείνουν ελκυστικές στη διεθνή σκηνή θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία του ESG, δηλαδή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ευαισθησιών και της εταιρικής διακυβέρνησης, απηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου από το βήμα της ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσε η Επιτροπή με τον ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Συζήτηση επί θεμάτων εισηγμένων εταιρειών και θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς». «Το ESG είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, η επόμενη συζήτηση στην Ευρώπη και τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά

Στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως σημείωσε επίσης σχετικά η κ. Λαζαράκου, έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο με τον νέο νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από τον φετινό Ιούλιο, αλλά στα υπόλοιπα δυο κομμάτια του ESG «θα πρέπει να δουν οι εισηγμένες εταιρείες πώς θα τα ενσωματώσουν στις στρατηγικές τους άμεσα». Το πιο σημαντικό δε, στο οποίο θα πρέπει να ρίξουν το βάρος όλες οι εταιρείες, είναι το περιβαλλοντικό κομμάτι, δεδομένων και των στόχων που έχουν τεθεί από πλευράς Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως σημείωσε η κ. Λαζαράκου, στο πλαίσιο της εφαρμογής προληπτικής εποπτείας ξεκινά έναν κύκλο ενημερωτικών ημερίδων - η πρώτη ήταν η χθεσινή στη Θεσσαλονίκη και έπεται η Αθήνα και άλλες πόλεις. «Στόχος μας είναι», όπως τόνισε η κ. Λαζαράκου, «να βοηθήσουμε με τη συνδρομή μας στη σωστή συμμόρφωση των εισηγμένων εταιρειών σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου», οι οποίες -όπως σημείωσε- είναι πολλές.

Η προνομιακή πληροφόρηση

Παράλληλα στη χθεσινή εκδήλωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι θέματα ενημέρωσης για την υποχρέωση κατάρτισης και τήρησης των καταλόγων των κατόχων προνομιακής πληροφόρησης (Insiders List) από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες και συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν γίνονται τα μεγάλα deals οι εταιρείες δεν τηρούν πάντοτε το Insiders List.

Επισημαίνοντας δε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο εποπτικό της κομμάτι είναι πάρα πολύ καλή στην εξέταση των περιπτώσεων χειραγώγησης και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία στις αποφάσεις της, καθόσον αυτές γίνονται αποδεκτές από τα δικαστήρια, η κ. Λαζαράκου διαμήνυσε ότι «δεν είμαστε όμως εδώ επειδή θέλουμε να βάζουμε πρόστιμα, είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να μη βάζουμε πρόστιμα. Δεν θέλουμε να είμαστε οι αστυνόμοι, αλλά αυτοί που θα βοηθήσουν, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στην επιβολή κυρώσεων. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε αυτές τις ενημερωτικές ημερίδες».

Άντληση κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ το 2021

«Σε μια εποχή κατά την οποία η μεγάλη πρόκληση είναι η επαναφορά της οικονομίας μας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ξεκάθαρα θα πρέπει να συζητήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις προκλήσεις τόσο για τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χ.Α. όσο και για τη γενικότερη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς στη χώρα μας» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και των ιδίων των επιχειρήσεων, καθώς αποτελεί εργαλείο εύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων. «Έπειτα από πάνω από δέκα χρόνια κρίσεων -οικονομική και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας- η κεφαλαιαγορά μπορεί και πρέπει να εισφέρει καταλυτικά στην προσέλκυση κεφαλαίων, που θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από υγιείς, αλλά και εξωστρεφείς επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, που θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και τις απαιτήσεις ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που θα είναι σε θέση και θα έχουν τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα για τις γνωστοποιήσεις και το κοινό θεσμικό πλαίσιο είναι ενδεχομένως αυτές που θα έχουν και ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων στην εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων» κατέληξε ο κ. Σαββάκης.

Για το θέμα αυτό, η κ. Λαζαράκου έσπευσε να επισημάνει στη συνέχεια: «Έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την άντληση κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά, φέτος έχουμε ήδη εγκρίνει 18 ενημερωτικά δελτία και έχουν αντληθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά μέσω Χρηματιστηρίου, το οποίο είναι εξαιρετικό αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά Covid και φέτος προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το θέμα αυτό».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")