ΔΕΔΑ: Οι Επόμενες Στάσεις για το Φ. Αέριο - Παίρνουν Σειρά Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι

ΔΕΔΑ: Οι Επόμενες Στάσεις για το Φ. Αέριο - Παίρνουν Σειρά Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι
energia.gr
Τρι, 23 Νοεμβρίου 2021 - 17:08

Μετά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στη γραμμή της αφετηρίας μπαίνει και η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας σε ειδική εκδήλωση χθες στη Λαμία, «Οι επενδύσεις που θα γίνουν για την τροφοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με φυσικό αέριο είναι συνολικού προϋπολογισμού 88,1 εκατ. ευρώ έως το 2036, αποφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την απασχόληση»

Ο κ. Τσάκας παρουσίασε επίσης τους βασικούς άξονες του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025, συνολικού ύψους 273 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Όπως είπε, «Η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο σε 36 πόλεις της χώρας, με 2.000 νέα χιλιόμετρα δικτύου και περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών. Πρόκειται για έργα τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη κινητοποιούν συνολικές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και δημιουργούν 6.000 νέες θέσεις εργασίας, φέρνοντας μια νέα αναπτυξιακή πνοή στη χώρα». Ειδική αναφορά έκανε στην επόμενη ημέρα των υποδομών διανομής φυσικού αερίου -στο «κάδρο» της ενεργειακής μετάβασης-, τονίζοντας ότι η ΔΕΔΑ προχωρά στο «πρασίνισμα» των δικτύων της, ώστε να μπορούν να διανέμουν νέα αέρια καύσιμα, με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Η πρόοδος του έργου

Περιγράφοντας την πρόοδο του έργου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του δικτύου στη Λαμία. Ακολούθησε η έγκριση της σύμβασης για το έργο Χαλκίδας - Θήβας, ώστε τις επόμενες μέρες με τη σύμβαση κατασκευής να ξεκινήσει και αυτό το έργο. Τέλος, τα έργα Λιβαδειάς και Άμφισσας - Καρπενησίου έχουν ήδη δημοπρατηθεί και οδεύουν προς συμβασιοποίηση. Οι συνολικές διακλαδώσεις του δικτύου διανομής φυσικού αερίου είναι 540 χλμ. Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων ήδη από αυτόν τον χειμώνα.

Οι συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίζονται κανονικά και μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του δικτύου και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 42.500 έως το 2036. Το έργο μέχρι το 2023 συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 18,1 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")