Πέντε χρόνια πόλεμος, πέντε χρόνια ακριβό πετρέλαιο. Η επέτειος από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ βρίσκει τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και την ανθρωπότητα να παρακολουθεί με άγχος τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

Πέντε χρόνια πόλεμος, πέντε χρόνια ακριβό πετρέλαιο. Η επέτειος από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ βρίσκει τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και την ανθρωπότητα να παρακολουθεί με άγχος τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

- Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει από το 2003 που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ ενισχυθεί πάνω από 300%, παρ' ότι τον πρώτο καιρό των εχθροπραξιών η τιμή υποχωρούσε κάτω από τα 25 δολάρια, καθώς φαινομενικά ο Μπους έβγαινε νικητής από την περιπέτεια της Βαγδάτης.

Ανοδική τροχιά

Εκτοτε, παρά τα επιμέρους διαλείμματα και τις διορθώσεις, η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρίσκεται σε μία συνεχή ανοδική τροχιά, για να φθάσει τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, παρά την ταχεία επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η ανάπτυξη της οποίας σκάλωσε στο 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2007. Πέρυσι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 66% σε δολάρια, αλλά αρκετά λιγότερο (47%), σε ευρώ.

- Την τελευταία άνοδο των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε η νέα πτώση του δολαρίου και η άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,52 δολάρια. Κερδοσκοπικά funds επωφελούμενα από τα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια και την προοπτική περαιτέρω μείωσής τους, ρίχνουν κεφάλαια στα εμπορεύματα, από το πετρέλαιο μέχρι το στάρι και τον χρυσό, προσδοκώντας σε ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις, χρησιμοποιώντας την επένδυση ως αντιστάθμισμα για τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Στην άνοδο συνέβαλε και η διαφαινόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ στη σύνοδό του την Τετάρτη 5 του μηνός να μην αυξήσει την παραγωγή. Η πτώση του δολαρίου μειώνει την αξία των εσόδων των χωρών του ΟΠΕΚ, καθώς η τιμή του πετρελαίου ως γνωστόν αποτιμάται σε δολάρια.

- Κάθε πρόβλεψη για το πού θα φθάσουν οι τιμές θεωρείται ιδιαιτέρως επισφαλής, καθώς η αγορά δεν κινείται με βάση το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης-πραγματική έλλειψη πετρελαίου όπως τις δεκαετίες του '70 και του '80 δεν έχει υπάρξει στο πενταετές ράλι-αλλά με βάση την ψυχολογία.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η τιμή σπάσει τα 102-103 δολάρια, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω άνοδο στα 110-115 δολάρια το βαρέλι.

- Σε αντίθεση πάντως με τον Νοέμβριο που η αγορά στοιχημάτιζε μέσω συμβολαίων option ότι η τιμή θα ανέβει στα 100 δολάρια το βαρέλι, τώρα έχουν αυξηθεί τα στοιχήματα για πτώση στα 80-85 δολάρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 63.863 συμβόλαια option με πρόβλεψη για πτώση της τιμής στα 80 δολάρια τον Ιούνιο, 37.483 συμβόλαια με πρόβλεψη για πτώση στα 85 δολάρια και 28.100 συμβόλαια με πρόβλεψη για πτώση στα 90 δολάρια το βαρέλι.

(δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 2/3/2008)