Οικονόμου: «Πιο Επείγουσα η Απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα Γιατί τα Δικά μας Κοιτάσματα Είναι Φτωχότερα και Πιο Αντιοικονομικά σε Σύγκριση με Άλλα Κράτη στην Ε.Ε.»

Οικονόμου: «Πιο Επείγουσα η Απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα Γιατί τα Δικά μας Κοιτάσματα Είναι Φτωχότερα και Πιο Αντιοικονομικά σε Σύγκριση με Άλλα Κράτη στην Ε.Ε.»
energia.gr
Δευ, 29 Νοεμβρίου 2021 - 15:52

Η κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, προωθεί το γενικότερο σχέδιό της για την προκοπή της πατρίδας και την προσαρμογή μας στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στο πλαίσιο αυτό απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έκρινε ότι η απολιγνιτοποίηση κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας

Η κυβέρνηση «προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δράσης που οδηγούν τη χώρα σε δυναμική ανάπτυξη, και την κοινωνία, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σε ένα αύριο ασφάλειας και ευημερίας», τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, στη Κοζάνη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύσκεψη με Υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την  προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

«Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που διήρκησε πάνω από 4 ώρες, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το Σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ήδη εφαρμόζεται συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής  στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την επίτευξη της μεταρρύθμισης αυτής καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα  ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιοχή μεγάλων επενδύσεων.

Ο κ. Οικονόμου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας:

- Πρώτον, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.

-Δεύτερον, αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της Δ.Ε.Η. έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί.

-Τρίτον, η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή και ασύμφορη την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

-Τέταρτον, η  έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή.

«Με την κατάρτιση και δρομολόγηση του σχεδίου η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Είναι η πρώτη  μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Αλλά και το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με σκληρές διαπραγματεύσεις και στηρίχθηκαν στο άρτιο σχέδιο που έχει προετοιμάσει και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καταρτίστηκε -και ήδη εφαρμόζεται- ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, με εξασφαλισμένους πόρους 368,7 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη δημοπρατήθηκαν, ανατέθηκαν ή κατασκευάζονται κρίσιμα έργα με συγκεκριμένη στόχευση το καθένα στην ευρύτερη περιοχή.