H Volterra Ισχυροποιεί την Παρουσία της στην Αγορά ΑΠΕ - Στα 285 MW το Πράσινο Χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας

H Volterra Ισχυροποιεί την Παρουσία της στην Αγορά ΑΠΕ - Στα 285 MW το Πράσινο Χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας
energia.gr
Τρι, 30 Νοεμβρίου 2021 - 10:50

Η Volterra, 100% θυγατρική του ομίλου AVAX, ισχυροποιεί τη θέση της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαθέτοντας ήδη χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 285 μεγαβάτ. Πρόκειται για 10 έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, όπως σε λειτουργία, έτοιμα προς κατασκευή ή υπό κατασκευή, έτοιμα για συμμετοχή στις ανταγωνιστικές διαδικασίες και σε φάση ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η ισχύς των σε λειτουργία έργων φθάνει σε 73 μεγαβάτ, από το σύνολο του παραπάνω χαρτοφυλακίου και παρέχουν πράσινα πιστοποιητικά «Volterra Certified Green Energy» σε βιομηχανικούς και οικιακούς πελάτες της εταιρείας. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το ενννεάμηνο του 2021, σε τελικό στάδιο χρηματοδότησης βρίσκονται τα 2 έργα έτοιμα προς κατασκευή στη Δυτική Μακεδονία.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, η εταιρεία συνεχίζει την αδειοδότηση των έργων αλλά σχεδιάζει 2 νέα έργα αποθήκευσης (αυτόνομο και υβριδικό) ενώ προχώρησε σε συμφωνία για την εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας.

Στον κλάδο της εμπορίας ενέργειας η εταιρεία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και στις προθεσμιακές αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, με κύριο στόχο την αντιστάθμιση ρίσκου στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στην οργάνωση, η διεύθυνση Χονδρεμπορικής μετασχηματίστηκε με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από τη νέα δομή της Αγοράς και μετονομάστηκε σε διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας αναπτύσσοντας αναλυτικά εργαλεία κοστολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας και βελτιστοποίησης εκτίμησης κατανάλωσης χαρτοφυλακίου, ενώ ο επόμενος στόχος της διεύθυνσης είναι η ανάλυση και οργάνωση του τομέα φυσικού αερίου, ενόψει της νέας δομής που αναμένεται για τη συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή, τη δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών αερίου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηριου Ενέργειας.

Η Volterra συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου, χάρη στη διείσδυση, κυρίως, σε βιομηχανικούς πελάτες. Παράλληλα διατηρεί την πελατοκεντρική της προσέγγιση μέσω των καταστημάτων λιανικής σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως η Volterra, ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φ. αερίου είχε να διαχειριστεί, στη διάρκεια του πρώτου εννιαμήνου, τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης του κόστους χονδρικής, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και το οποίο εντάθηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους που διανύουμε. Αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο άλμα των τιμών του φυσικού αερίου και του δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στα πλαίσια αυτά και με συντονισμένες ενέργειες, επικοινωνήθηκαν στο σύνολο των πελατών εναλλακτικοί τρόποι τιμολόγησης άρρηκτα συνδεδεμένοι με το κόστος, και τα αποτελέσματα αναμένονται να αποδώσουν το επόμενο διάστημα.