Ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός και πανδημία παραμένουν οι κυριότερες απειλές για την οικονομία, πολύ σωστά η κυβέρνηση έσπευσε πρώτα στα νοικοκυριά και στους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά και η ελληνική παραγωγή ζητά ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για να έχει πρόσβαση στις ανταγωνιστικές αγορές

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την καινοτομία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια οι τιμές της ενέργειας αποτελούσαν αγκάθι, τώρα όμως έχουμε φτάσει σε μια ακραία έκφανση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε πως έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως ακόμη «δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο» και θα απαιτηθεί από όλους υπομονή για αρκετό καιρό. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή και να δούμε τι θα φέρει η καινούργια μεταλλαγή Όμικρον του ιού.

Επίσης ανέφερε ότι δεν θα πρέπει η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για να καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας που θα προστατεύει όλους τους καταναλωτές. Η τρίτη απειλή στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ είναι ο πληθωρισμός, που, όπως είπε, οι περισσότεροι ειδήμονες πιστεύουν ότι είναι κάτι το παροδικό και δεν θα έχει διάρκεια. Χρειάζεται υπομονή να μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Επενδυτικό συνέδριο

Αναφερόμενος στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ, με τίτλο Reinventing Greece through investments in innovation, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν 10 λόγοι αισιοδοξίας για το θέμα της καινοτομίας στη χώρα μας. Αυτοί είναι:

- Η ύπαρξη ενός μικρού αλλά ζωτικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με αξία 5-6 δισ. ευρώ.

- Η ξεκάθαρη δυνατότητα αυτού του οικοσυστήματος να τριπλασιαστεί την επόμενη 5ετία.

- Εν μέσω πανδημίας είχαμε έμπρακτες επιτυχίες νεοφυών επιχειρήσεων.

- Πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως Microsoft, Pfizer και Accenture.

- Η ύπαρξη της ενεργού ελληνικής διασποράς, η οποία στην πανδημία ήρθε πιο κοντά στην Ελλάδα.

- Η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία πραγματοποιούν στροφή εκτός από την έρευνα και στην ανάπτυξη.

- Φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για δημιουργία clusters σε κλάδους του ελληνικού γίγνεσθαι.

- Το θετικό timing για την ελληνική οικονομία.

- Η ύπαρξη συναντίληψης και ενδιαφέροντος για την καινοτομία και από άλλους οργανισμούς εκτός του ΣΕΒ αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση.

- Καταγράφεται μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα και τον ρόλο της ως μέρος της λύσης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο πρόεδρος της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ, Μ. Βερέμης, αλλά και η διευθύντρια Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μ. Αθανασιάδη, παρουσίασαν τις δράσεις της επιτροπής καινοτομίας του συνδέσμου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece, Κ. Σαμπατακάκης, παρουσίασε μελέτη που διενεργήθηκε από την Accenture για τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")