Σε διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Gazprom, η ΔΕΠΑ θα επιχειρήσει να υπογράψει ένα καλό συμβόλαιο, που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό μείγμα φυσικού αερίου για το 2022 και να στηρίξει τους οικιακούς καταναλωτές παρέχοντας εκπτώσεις. Σημείο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις είναι η φόρμουλα τιμολόγησης.

Η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom Export, για την προμήθεια 2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως λήγει το 2026 και η βασική φόρμουλα τιμολόγησης είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό 100% με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, έπειτα από αίτημα της ΔΕΠΑ, η οποία κινήθηκε στη λογική να καρπωθεί τα οφέλη των χαμηλών τιμών LNG, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου, προχώρησαν σε τροποποίηση της σύμβασης σε αυτό το σκέλος, που προέβλεπε σύνδεση της τιμής για τα έτη 2020 και 2021 σε ποσοστό 60% με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και σε ποσοστό 40% με τον δείκτη ΤΤF, δηλαδή τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στο hub της Ολλανδίας. Η εξέλιξη αυτή έφερε τότε μεγάλη ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, αφού οι πολύ χαμηλές τιμές LNG περιόριζαν σημαντικά το συνολικό κόστος προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ.

Λίγους μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου για το 2021 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο του 2022, με τη ρωσική πλευρά να προσέρχεται με πρόταση για 100% σύνδεση της τιμής προμήθειας με τον δείκτη ΤΤF, εμπορική πολιτική που ακολουθεί με το σύνολο των πελατών της στην Ευρώπη, σε μια αντίστροφη πορεία από αυτή που ακολούθησαν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια πιέζοντας για συμβόλαια συνδεδεμένα με χρηματιστηριακές τιμές. Η εμπορική αυτή πολιτική γύρισε μπούμερανγκ σήμερα για την Ευρώπη με το ράλι της τιμής του LNG και βέβαια η Gazprom δεν έχει κανένα λόγο να την ανατρέψει.

H ΔΕΠΑ αντιλαμβάνεται ότι στο νέο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τους Ρώσους προμηθευτές της για μια αντίστοιχη φόρμουλα τιμολόγησης με αυτή της διετίας 2020-2021, διαπραγματεύεται ωστόσο σκληρά για να περιορίσει το ποσοστό σύνδεσης της τιμής με τον δείκτη ΤΤF σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο και ένα ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας, προς όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών της χώρας.

Καθοριστική αναμένεται ότι θα είναι και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το θέμα, στη συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου. Προσδοκίες για ένα καλό συμβόλαιο με τη Ρωσία καλλιέργησε με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά», είχε πει και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο εν πολλοίς είναι εφικτή, επειδή η ΔΕΠΑ έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Gazprom με ρήτρα πετρελαίου και όχι με ρήτρα LNG. Αυτό αξιοποιούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε έκπτωση στους καταναλωτές».