«Σφίγγει» ο πληθωριστικός κλοιός στον οποίο έχει εισέλθει η οικονομία από τον Νοέμβριο του 2006. Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν ακόμη και να έσπασε το «φράγμα» του 4% τον Φεβρουάριο, πυροδοτούμενος από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και την άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

«Σφίγγει» ο πληθωριστικός κλοιός στον οποίο έχει εισέλθει η οικονομία από τον Νοέμβριο του 2006. Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν ακόμη και να έσπασε το «φράγμα» του 4% τον Φεβρουάριο, πυροδοτούμενος από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και την άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

Εν τω μεταξύ η Στατιστική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες με δείγμα περίπου 4.000 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα ώστε να διαμορφώσει το νέο και πιο αντιπροσωπευτικό «καλάθι» της νοικοκυράς. Απογοητευτικές για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι οι ενδείξεις που έχει έως τώρα η ΕΣΥΕ για την πορεία του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο.

Τα εισοδήματα δοκιμάζονται τους τελευταίους τέσσερις μήνες από την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο οποίος πήρε «φωτιά» από τον Οκτώβριο και μετά, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε καύσιμα, τρόφιμα και τις κερδοσκοπικές αυξήσεις που καταγράφονται στην αγορά μέσα στο γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων.

Προβληματισμός

Η ΕΣΥΕ δημοσιοποιεί τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου την επόμενη Τρίτη. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που διατυπώνουν στελέχη της υπηρεσίας θα πρόκειται για ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη που προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομίας.

Ο πληθωρισμός αποτελεί τη βασικότερη απειλή για την οικονομία, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης το τελευταίο διάστημα, καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές διεκδικήσεις τους και στις επιχειρήσεις προσοχή στις τιμολογήσεις των προϊόντων τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία θα παραμείνει σε πληθωριστικό κλοιό στο πρώτο εξάμηνο του 2008, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες για αποκλιμάκωση από το δεύτερο εξάμηνο. Η εξέλιξη του τιμαρίθμου στο πρώτο δίμηνο του έτους και η έντονη αβεβαιότητα στις αγορές καθιστούν επίφοβο να πραγματοποιηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για μέσο πληθωρισμό 2,8% φέτος. Περισσότερο απαισιόδοξη είναι στις προβλέψεις της η ΤτΕ που αναμένει ότι ο τιμάριθμος θα κινηθεί σε μέσα επίπεδα στο 3,4%, χωρίς να αποκλείει ακόμη χειρότερες εξελίξεις.

Αλλαγές στο «καλάθι» του τιμάριθμου

Εως το τέλος του 2008 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα διεξάγεται από τις αρχές του έτους από την ΕΣΥΕ για την κατάρτιση των νέων οικογενειακών προϋπολογισμών.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα κρίνουν και το μέγεθος των μεταβολών στις σταθμίσεις ειδών και υπηρεσιών στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Στελέχη της ΕΣΥΕ δεν αποκλείουν να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στις δαπάνες σε είδη νέων τεχνολογιών καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το μερίδιο των δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά για τέτοια είδη.

Η ΕΣΥΕ στοχεύει να κάνει επικαιροποίηση των συγκεκριμένων ερευνών εφεξής σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μπορεί να γίνεται καλύτερη παρακολούθηση των αλλαγών στο καταναλωτικό «μοτίβο» των νοικοκυριών.

Παραδοσιακά στις αναθεωρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο καλάθι της νοικοκυράς, μειώνεται η στάθμιση των βασικών και ανελαστικών ειδών, όπως διατροφής, στον γενικό δείκτη και αυξάνεται η συμμετοχή και η στάθμιση νέων ειδών, όπως είναι για η κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο κ.ο.κ.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 3/3/2008)