«Πράσινα» Ppas, Offshore Αιολικά, Απολιγνιτοποίηση οι Στόχοι της EDPR

«Πράσινα» Ppas, Offshore Αιολικά, Απολιγνιτοποίηση οι Στόχοι της EDPR
της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Δευ, 6 Δεκεμβρίου 2021 - 19:10

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ διεκδικεί να αποκτήσει η EDPR, βραχίονας ΑΠΕ της πορτογαλικής «ΔΕΗ», Energias de Portugal, και τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Τρία χρόνια μετά την έλευσή της στην Ελλάδα -μια από τις 25 χώρες όπου δραστηριοποιείται-, η EDPR εγκαινίασε το πρώτο της έργο, έναν αιολικό σταθμό ισχύος 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα

Και όπως υπογραμμίζει μιλώντας προς τη «Ν» ο γενικός διευθυντής Ελλάδος Damian Rodriguez Prado, αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού «η εταιρεία αναμένει να φτάσει στα 500 MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2025, σχεδιάζοντας την υλοποίηση επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα κόστη ανάπτυξης των έργων.

Συμμαχίες

Η πραγματοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της EDPR «περνάει» μέσα από στρατηγικές συμμαχίες με ελληνικούς ομίλους, καθεμία εκ των οποίων έχει διαφορετική στόχευση. Τον Οκτώβριο του 2020 ο πορτογαλικός όμιλος συνήψε συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με στόχο την ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων ισχύος 900 MW. Σε πιο προχωρημένη φάση αυτήν τη στιγμή είναι τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, με ισχύ που αγγίζουν τα 500 ΜW. Το εν λόγω project έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. «Για τα πλωτά αιολικά πάρκα», λέει ο Rodriguez de Prado στη «Ν», «έχουμε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω της Ocean Winds, την 50/50 κοινοπραξία μας με τη γαλλική ENGIE για τα θαλάσσια έργα. Και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διαχρονικά δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην ελληνική ενεργειακή αγορά, συνυπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό τη διερεύνηση της πιθανής ευκαιρίας από κοινού ανάπτυξης έργων ισχύος 400 MW. Το Μνημόνιο αυτό είναι ενεργό και πέρα από έργα που ήδη έχουν επιλεγεί, στόχος μας είναι η συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να επεκταθεί, τόσο στον κλάδο των διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας “πράσινης ενέργειας” (green PPAs) όσο και στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Αναμφίβολα, οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με σημαντικούς παίκτες της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επέκτασή μας στη χώρα και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, η ανάπτυξή μας δεν περιορίζεται στις συνεργασίες. Συμμετέχουμε σε δημόσιους διαγωνισμούς ΑΠΕ (με ή χωρίς συνεργάτες) και αναζητούμε ενεργά νέες ευκαιρίες σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας με στόχο να παγιώσουμε τη θέση μας στη χώρα».

Offshore αιολικά

Ερωτώμενος για τα σχέδια της EDPR για τον κλάδο των offshore αιολικών -όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα μετά την αποκάλυψη από την κυβέρνηση των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών για το ρυθμιστικό πλαίσιο-, το στέλεχος του πορτογαλικού ομίλου δηλώνει ότι «Η EDPR μέσω της OW και του τοπικού εταίρου της, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σκοπεύει να επενδύσει στην ελληνική υπεράκτια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και σαφείς μακροπρόθεσμες προοπτικές που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις των εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στον εν λόγω χώρο. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε προσβλέπουμε στην εξεύρεση νέων ευκαιριών και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα».

Ισχύς 155 MW

Η EDPR είχε ως αρχικό στόχο να «χτίσει» ένα σημαντικό σύνολο υπό λειτουργίας έργων ισχύος τουλάχιστον 150 MW. Στόχο που έχει ήδη πετύχει, καθώς μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ έχει εξασφαλίσει πέντε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 155 MW με σταθερή τιμή πώλησης για 20 χρόνια, που θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα δυο χρόνια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης στη Μαλεσίνα στα τέλη Νοεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της EDP Miguell Stilwell de Andrade δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τη στήριξή της για τις ΑΠΕ και την προθυμία της να προσελκύσει ξένους επενδυτές», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο το τοπίο σε ό,τι αφορά τους μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΠΕ, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους σε βάθος χρόνου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")