Νέα συμφωνία με την Gazprom για εισαγωγή φθηνότερου φυσικού αερίου στη χώρα μας θα επιδιώξει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ευρίσκεται ήδη στην Αγία Πετρούπολη, εν αναμονή της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες αργότερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας θα συναντηθεί με το μεγάλο αφεντικό της Gazprom Αλεξέυ Μίλλερ, ώστε να συζητήσουν την φόρμουλα τιμολογήσεως με την οποία πωλεί η ρωσσική εταιρεία στους πελάτες της. Οι Ρώσσοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν την εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο, ζητούν η φόρμουλα για το 2022 να συνδεθεί κατά 100% με τον ολλανδικό δείκτη TTF

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία νέα αντιστροφή των όρων της συμβάσεως προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται κατά μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του αργού και σε μικρότερο από το ολλανδικό hub TTF. Τα συμβόλαια του τελευταίου έχουν εκτοξευθεί στα επίπεδα των 90 ευρώ/Μεγαβατώρα. Η σύμβασις της ΔΕΠΑ με την Gazprom Export, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom, για την προμήθεια 2 δισ. κ. μ. αερίου ετησίως, λήγει το 2026 και η βασική φόρμουλα τιμολογήσεως είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό 100% με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου (δηλ. oil indexed).

Το ρωσσικό αέριο έχει κυρίαρχο μερίδιο στην ελληνική αγορά. Οι ποσότητες που εισέρχονται  πλέον στην Ελλάδα μέσω του Turkish Stream, αντιστοιχούν όπως προανεφέρθη, στο 45% των εγχωρίων εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου. Για το 2022 η ΔΕΠΑ έκλεισε νέο συμβόλαιο προμήθειας LNG με την Αλγερία για ετήσια ποσότητα 0,7 δισ. κ. μ.

Η σύμβασις με την τουρκική Botas μέσω της οποίας η ΔΕΠΑ επρομηθεύετο σε ετήσια βάση 0,7 δισ. κ. μ. αζερικού αερίου, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου ενώ η εταιρεία ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλους παραγωγούς LNG. Καθοριστική στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα είναι και η παρέμβασις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμήρ Πούτιν στην Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου.