Ηλεκτροδοτώντας Δίκτυα Οπτικών Ινών στην Αφρική με Φωτοβολταϊκά – Επιτυχής Ολοκλήρωση Σημαντικού Έργου Από την «Ευδίτη»

Ηλεκτροδοτώντας Δίκτυα Οπτικών Ινών στην Αφρική με Φωτοβολταϊκά – Επιτυχής Ολοκλήρωση Σημαντικού Έργου Από την «Ευδίτη»
energia.gr
Τρι, 7 Δεκεμβρίου 2021 - 16:27

Πολλές αφρικανικές χώρες εγκαθιστούν αυτή την περίοδο δίκτυα οπτικών ινών και αναζητούν ενεργειακές λύσεις που έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας και είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η αξιοπιστία είναι η πρώτη προτεραιότητα για το σχεδιασμό των συστημάτων ισχύος, καθώς πρέπει να διατηρούν το δίκτυο σε λειτουργία 24/7

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις απαιτήσεις, τα υβριδικά συστήματα φωτοβολταϊκών αναδεικνύονται ως η βέλτιστη λύση για την ηλεκτροδότηση δικτύων οπτικών ινών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία «Ευδίτη», με έδρα την Ελλάδα, σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε τα πρώτα 12 υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα στην κορεατική εταιρεία Taihan Fiberoptics (TFO) που θα τα εγκαταστήσει στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (CAR) το έργο Central African Backbone (CAB Project).

Το CAB ξεκίνησε από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και επί του παρόντος συγχρηματοδοτείται από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δικτυακή υποδομή που πρόκειται να υλοποιηθεί θα διασυνδέει τις περιοχές της Κεντρικής Αφρικής με ένα παγκόσμιο δίκτυο οπτικών ινών. Η TFO είναι ο κύριος ανάδοχος για την υλοποίηση. Τα υβριδικά συστήματα περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά, μπαταρία, ηλεκτρονικά ισχύος και εφεδρική γεννήτρια ντίζελ. 

Η κατασκευή των νέων συστημάτων πραγματοποιήθηκε στην Άρτα στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Onmetal, συνεργάτη του έργου. Ο Δρ Πλάτων Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Euditi, τόνισε: «Είμαστε περήφανοι που η Taihan μας επέλεξε για αυτό το έργο. Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις του τοπικού περιβάλλοντος χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία μας στην εκτέλεση έργων στην Αφρική. Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι όλες οι τεχνικές λύσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες και ότι η εκπαίδευση και η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι το κλειδί για την επιτυχία. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές και συνεχή τεχνική υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκατάσταση». 

Η TFO είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές οπτικών ινών στον κόσμο και ο κορυφαίος κατασκευαστής καλωδίων οπτικών ινών στην Κορέα. Η TFO συμμετέχει επίσης σε έργα προμήθειας και εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες όπως το Μάλι, η ΛΔ Κονγκό και τη Σενεγάλη. Ο κ. Youngmin Cho, διευθυντής αφρικανικών έργων της TFO ανέφερε: «Η Taihan Fiberoptics στοχεύει να είναι η κορυφαία εταιρεία στην Αφρική που προσφέρει λύσεις δικτύου με το κλειδί στο χέρι. Έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία εγκαθιστώντας χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων οπτικών ινών στην Αφρική και είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η έλλειψη εκτεταμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια πρόκληση, αλλά χάρη στα υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα έχουμε μια αξιόπιστη λύση. Η Euditi διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία σε τροφοδοτικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που απαιτούνται σε ένα τόσο απαιτητικό έργο. Ακόμη πιο σημαντική για εμάς είναι η υποστήριξή τους σε όλες τις φάσεις του έργου».

Το CAB είναι ένα έργο που θα συνδέσει έναν τεράστιο αριθμό κοινοτήτων και οικισμών στο διαδίκτυο και θα βελτιώσει τις επικοινωνίες. Ο αντίκτυπος στην εκπαίδευση, την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη θα είναι τεράστιος. Ο κ. Gauthier Guezewane, τεχνικός επικεφαλής του έργου CAR-CAB, υπογράμμισε τη σημασία του για την ανάπτυξη της χώρας: «Η κυβέρνηση της ΚΑΔ στοχεύει να υλοποιήσει περαιτέρω έργα υποδομών που σχετίζονται με πολλά υπουργεία, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα ηλεκτρονικά τελωνεία, η φορολογία, η εκπαίδευση, τα έργα υγιεινής κ.λπ. Η CAR επιδιώκει να επεκτείνει αυτές τις υποδομές για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της. Η Taihan και η Euditi υπήρξαν πολύτιμοι συνεργάτες καθώς μας βοήθησαν με την εις βάθος τεχνογνωσία τους, μεταφέροντάς την στο έργο μας. Αυτή η μορφή γνώσης είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό και την επίβλεψη μελλοντικών έργων στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση».