Ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση των πρώτων πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στην Ελλάδα πραγματοποίησε η ΔΕΔΑ, καταθέτοντας στη ΡΑΕ αίτηση για υποδοχή και διανομή βιομεθανίου σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης που διαχειρίζεται. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η αίτηση αφορά την προσωρινή αδειοδότηση της ΔΕΔΑ, μέχρι να θεσμοθετηθεί το συνολικό θεσμικό / ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου ως διανεμόμενου ανανεώσιμου αερίου καυσίμου στην Ελλάδα

Τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου της ΔΕΔΑ προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στους νομούς Σερρών και Ημαθίας εντός του 2022 και αντανακλούν την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας προς την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα: από την παραγωγή, την έγχυση, τη διανομή, την πώληση και τη χρήση. Η εταιρεία έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου που θα συμμετάσχουν στα πιλοτικά έργα, για την αναβάθμισή τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο, στη συνέχεια, θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης της ΔΕΔΑ και θα διανέμεται ως μίγμα με το φυσικό αέριο προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Η έγχυση του βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου προορίζεται για τις ίδιες χρήσεις με το φυσικό αέριο, αφορά δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους υπόχρεους στη φορολογία άνθρακα.

Η ΔΕΔΑ έχει ήδη εκπονήσει μελέτες προκειμένου να χαρτογραφήσει το δυναμικό των διαθέσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή βιομεθανίου σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Παράλληλα, έχει ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις απαραίτητες νομοθετικές και ρυθμιστικές προσθήκες στο υφιστάμενο πλαίσιο διανομής προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά του βιομεθανίου, τις οποίες και θα καταθέσει στους αρμόδιους φορείς εντός των επόμενων ημερών.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας, «η ΔΕΔΑ είναι ο πρώτος Διαχειριστής Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στη διανομή, μέσα από τα δίκτυά της, ανανεώσιμων αερίων καυσίμων με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο. Από τα πιλοτικά μας έργα θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν την ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου στην Ελλάδα, καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν».

Η κίνηση της ΔΕΔΑ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική των Διαχειριστών για το «πρασίνισμα» των δικτύων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης όχι μόνο με τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε. αλλά και με τις προωθούμενες νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια.

Και υδρογόνο

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική Italgas -στα χέρια της οποίας θα περάσει τις επόμενες ημέρες και επισήμως η μητρική εταιρεία της ΔΕΔΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών με την επικείμενη υπογραφή του Συμφώνου Πώλησης Μετοχών με το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ- δεν έχει κρύψει την επιδίωξή της να μεταφέρει στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που ήδη αναπτύσσει στην Ιταλία αναφορικά με την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και αργότερα το υδρογόνο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")