Συνάντηση Σκρέκα με τον Επικεφαλής της Gazprom Εν Όψει του Τετ-Α-Τετ Πούτιν-Μητσοτάκη

Συνάντηση Σκρέκα με τον Επικεφαλής της Gazprom Εν Όψει του Τετ-Α-Τετ Πούτιν-Μητσοτάκη
energia.gr
Τρι, 7 Δεκεμβρίου 2021 - 19:55

Με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ένεργειας, Κώστας Σκρέκας, προετοιμάζοντας την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι. Στη συνάντηση Μίλερ-Σκρέκα που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη

οι δύο πλευρές εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, εστιάζοντας στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Gazprom, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι η ρωσική εταιρεία εξήγαγε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο εντεκάμηνο του 2021. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για περίοδο έντεκα μηνών και είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020.

Η επίσκεψη Σκρέκα στη Ρωσία αποτελεί προπομπό του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι, όπου αύριο, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και σχετικά με το ελληνικό αίτημα για αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστεί το ποσοστό που καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) και να ενισχυθεί το ποσοστό που καθορίζεται βάσει της τιμής του πετρελαίου (oil indexed). Ένα αίτημα που έχει σκοπό φυσικά την προμήθεια φτηνότερου φυσικού αερίου, γεγονός ιδιαίτερα κομβικό για τη χώρα μας, με δεδομένη τη διεθνή ενεργειακή κρίση.