Οικονόμου: «Σημαντική η Αναφορά στο Ανακοινωθέν της Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου – Ισραήλ σε Ενεργειακά Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος»

Οικονόμου: «Σημαντική η Αναφορά στο Ανακοινωθέν της Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου – Ισραήλ σε Ενεργειακά Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος»
energia.gr
Πεμ, 9 Δεκεμβρίου 2021 - 15:37

Στη σημασία της συνάντησης που είχε, την Τρίτη, στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας και στη συμμετοχή του στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου – Ισραήλ, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, είναι σημαντικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν, με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και σε ενεργειακά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα τους». Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία που αποδίδουν τα κράτη στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στη διαφύλαξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.