«Ενωμένες σαν γροθιά» παρέμεναν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ χθες, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο της Βιέννης, όπου θα συζητήσουν την πολιτική της παραγωγής τους. Το προχθεσινό άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού σε επίπεδα μια ανάσα από τα 104 δολάρια το βαρέλι δεν πτόησε τους υπουργούς Πετρελαίου του καρτέλ, οι οποίοι επέμειναν για μια ακόμα φορά ότι η παραγωγή δεν πρόκειται να αυξηθεί.

«Ενωμένες σαν γροθιά» παρέμεναν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ χθες, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο της Βιέννης, όπου θα συζητήσουν την πολιτική της παραγωγής τους. Το προχθεσινό άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού σε επίπεδα μια ανάσα από τα 104 δολάρια το βαρέλι δεν πτόησε τους υπουργούς Πετρελαίου του καρτέλ, οι οποίοι επέμειναν για μια ακόμα φορά ότι η παραγωγή δεν πρόκειται να αυξηθεί. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι μάλλον άτοπο να αυξήσουμε την παραγωγή για να καλύψουμε μια ζήτηση που δεν υπάρχει». Αγνοώντας, μάλιστα, την έκκληση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος» τυχόν μη αύξηση της παραγωγής και κάλεσε το καρτέλ «να αναλογιστεί τις συνέπειες των τόσο υψηλών τιμών», ο κ. Χελίλ τόνισε ότι «θα προτιμούσα υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμα και να μειωθεί η παραγωγή, ακολουθώντας την πορεία της ζήτησης», που είθισται να υποχωρεί κάθε άνοιξη. Η σημερινή απόφαση, την οποία ουσιαστικά προανήγγειλαν μεταξύ άλλων χθες και οι υπουργοί του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Βενεζουέλας, στηρίζεται στην άποψη ότι η εκτίναξη των τιμών στηρίζεται σε παράγοντες πέραν του ελέγχου του καρτέλ, όπως το ασθενές δολάριο και η κερδοσκοπία, και όχι στην έλλειψη πετρελαίου. Χθες, πάντως, προεξοφλώντας διατήρηση της παραγωγής ως έχει, οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η υποχώρηση δεν αφορούσε μόνο το πετρέλαιο, αφού και στις αγορές μετάλλων οι διακυμάνσεις υπήρξαν έντονες, εκτινάσσοντας τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ και στη συνέχεια οδηγώντας σε πτώση. Ο χρυσός και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν κοντά στα ρεκόρ τους, όπως και τα βασικά μέταλλα, σε μια διορθωτική κίνηση την οποία οι αναλυτές θεωρούν απολύτως φυσιολογική. Άλλωστε, εικάζεται ότι η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ – ο βασικός κινητήριος μοχλός της ανόδου των τιμών – θα αντισταθμιστεί εν τέλει από τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας – μια άποψη την οποία εξέφρασε χθες ο Τομ Αλμπανίζ, διευθύνων σύμβουλος της υπ’ αριθμόν 2 μεταλλευτικής εταιρείας του κόσμου, Rio Tinto.