Αίσια έκβαση είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την αλγερινή Sonatrach για την αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η σχετική συμφωνία με την αλγερινή εταιρεία και προβλέπει παράταση της σύμβασης προμήθειας κατά ένα χρόνο.

Με τη συμφωνία αυτή κλείνει ένα από τα βασικά μέτωπα που παρέμεναν ανοιχτά για τη ΔΕΠΑ όσον αφορά τις συμβάσεις προμήθειας που διατηρεί με τους βασικούς προμηθευτές της. 

Στον αντίποδα ανοιχτή παραμένει η ανανέωση της σύμβασης προμήθειας με τη ρωσική Gazprom, παρά την προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν για εξεύρεση πολιτικής λύσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη διοίκηση της Gazprom σε μια προσπάθεια να βρεθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική εταιρεία έχει ζητήσει την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης που ισχύει σήμερα (60% στάθμιση της τιμής του πετρελαίου και 40% στάθμιση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου) προκειμένου αυτή να καθορίζεται σε ποσοστό 100% από τις διεθνείς τιμές του αερίου. Αυτό το αίτημα ισοδυναμεί με σημαντική αύξηση του κόστους εισαγωγής του φυσικού αερίου, γεγονός που εξηγεί και τις επίσημες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο, όπου ζήτησε "παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία”.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πηγές σε γνώση των διαβουλεύσεων, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, η λύση να δοθεί μέσω της οδού της διεθνούς διαιτησίας. Υπενθυμίζεται ότι και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2013 και κατέληξαν στη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom το Μάρτιο του 2014, οι δύο πλευρές είχαν φτάσει και πάλι στα πρόθυρα της προσφυγής στη διαιτησία. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom θα κρίνει πολλά στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους, που λόγω της πρόσφατης κρίσης βρίσκεται στο προσκήνιο. Άλλωστε η Gazprom αποτελεί το βασικότερο προμηθευτή φυσικού αερίου για τη χώρα μας έχοντας εξάγει στο 11μηνο του 2021 πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα, ποσότητα που υπερβαίνει τις συνολικές παραδόσεις της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα το 2020.

*(Από capital.gr)