Η Γερμανία Δεσμεύεται να Διατηρήσει το Ρόλο της Ουκρανίας ως Διαμετακομιστή Αερίου στην Ευρώπη

Η Γερμανία Δεσμεύεται να Διατηρήσει το Ρόλο της Ουκρανίας ως Διαμετακομιστή Αερίου στην Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 14 Δεκεμβρίου 2021 - 14:26

Η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βαρσοβία, σχολιάζοντας τις εντεινόμενες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2. Ο αγωγός που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Γερμανία και παρακάμπτει την Ουκρανία, δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη εξαιτίας των γραφειοκρατικών εμποδίων που όρθωσαν οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές. 

"Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αποστολή της Ουκρανίας ως διαμετακομιστής αερίου παραμένει επιτυχής. Το ίδιο ισχύει και για μελλοντικές ευκαιρίες", είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η προκάτοχός του, Άγγελα Μέρκελ, είχε υποστηρίξει πως πολιτική βάση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 αποτελεί η δέσμευση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως διαδρομή διαμετακόμισης αερίου και στο μέλλον.

"Θα βοηθήσουμε, επίσης, την Ουκρανία να είναι μια χώρα που θα αποτελεί σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας και της απαραίτητης ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από αυτήν. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να επιτευχθεί αυτό", είπε ο κ. Σολτς.

Με αφορμή την πρώτη επίσκεψή του στην Πολωνία, ως καγκελάριος, ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της Βαρσοβίας για την υποστήριξη της Γερμανίας στην υπόθεση με τους πρόσφυγες που εκτυλίσσεται από το καλοκαίρι στα ανατολικά σύνορά της με την Λευκορωσία.

Οι ενέργειες του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ήταν "απάνθρωπες και έχουμε μια κοινή αποστολή να αποκηρύξουμε τέτοιες ενέργειες", είπε ο Σολτς κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, τον οποίο διαβεβαίωσε πως η χώρα του στέκεται αλληλέγγυα με τη δική του απέναντι στον "υβριδικό πόλεμο", όπως τον χαρακτήρισε, του Λουκασένκο.