Χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με Μακροπρόθεσμα Ομόλογα 50 δισ. Ευρώ

Χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με Μακροπρόθεσμα Ομόλογα 50 δισ. Ευρώ
energia.gr
Τρι, 14 Δεκεμβρίου 2021 - 16:20

Την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ, ύψους 50 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) το α' εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων 

της Ε.Ε., ύψους 50 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2022, που θα συμπληρωθούν από την έκδοση βραχυπρόθεσμων ευρωπαϊκών χρεογράφων. Με αυτό τον τρόπο η Κομισιόν θα συνεχίσει να μπορεί να καλύπτει όλες τις πληρωμές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και όλα τα συναφή προγράμματα που εντάσσονται στο NextGenerationEU, για την ίδια χρονική περίοδο.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το υφιστάμενο σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται στις τελευταίες προβλέψεις σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες πληρωμών στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Δεδομένου ότι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), που αντιπροσωπεύει το 90% των πληρωμών στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ένα μέσο που βασίζεται στις επιδόσεις των χωρών-μελών και με βάση αυτό, οι πληρωμές κατά το επόμενο έτος θα εξαρτώνται από την τήρηση των οροσήμων και την επίτευξη των στόχων που προβλέπουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών, οι ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως και ο χρόνος των πληρωμών που μπορεί να ποικίλλει. Τυχόν αλλαγές θα γνωστοποιούνται στην αγορά έγκαιρα και με διαφανή τρόπο.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι το 2022 η Επιτροπή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανθεκτικότερου μέλλοντος για όλους και πρόσθεσε: «Με όγκο 50 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένουμε να διατηρήσουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές, βοηθώντας τα κράτη μέλη στην πορεία ανάκαμψης και στηρίζοντας την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς και τον διεθνή ρόλο του ευρώ».

Θυμίζομε πως από τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει συνολικά, 71 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU, μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ε.Ε., από τα οποία, τα 12 δισ. ευρώ με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή κατέβαλε 54,15 δισ. ευρώ στις χώρες-μέλη ως προχρηματοδότηση, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και πάνω από 6 δισ. ευρώ σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούνται, επίσης, στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Με τον τρόπο αυτόν καλύφθηκαν πλήρως όλα τα αιτήματα πληρωμών το 2021.

Τέλος, κατά το επόμενο έτος η Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει συμβατικά και πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, στο πλαίσιο κοινοπρακτικών εκδόσεων και δημοπρασιών. Τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών, με την ακριβή αναλογία μεταξύ δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων να εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς αλλά και τις συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κομισιόν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)