Σε επίσκεψή της στη Στοκχόλμη, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπάερμποκ, επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, την κοινή χρήση πυρηνικών και τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος», δήλωσε η Μπάερμποκ στο Instagram μετά τη συνάντησή της

με τον Σουηδό ομόλογό της στη Στοκχόλμη. Είχε επισκεφθεί τη σουηδική πρωτεύουσα για να μιλήσει με διεθνείς εταίρους για το πώς να προσεγγίσει «τον στόχο μας για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Η πρωτοβουλία της Στοκχόλμης για τον πυρηνικό αφοπλισμό ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 από υπουργούς 16 κρατών που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Το 2020 υπήρξε συμφωνία για «σημαντικά βήματα» προς την επίτευξη του στόχου τους που περιελάμβαναν τη μείωση του ρόλου των πυρηνικών όπλων, την εκπαίδευση καθώς και την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στις υποθέσεις πυρηνικού αφοπλισμού.

Η Γερμανία θέλει να συμβάλει ως μια χώρα «η οποία δεν υπήρξε ποτέ πυρηνική δύναμη και δεν θέλει ποτέ να γίνει πυρηνική δύναμη», δήλωσε η ελαφρώς ταλαιπωρημένη Μπάερμποκ σε δημοσιογράφους κατά την τέταρτη επίσκεψή της στη χώρα μέσα σε επτά ημέρες.

Αλλά η ομορφιά της εξωτερικής πολιτικής είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα ούτε άσπρα, εξήγησε.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, είχε πει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η τάση της Γερμανίας για αφοπλισμό «σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει το γεγονός ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ ή στη δέσμευσή μας για κοινή χρήση πυρηνικών», ανέφερε σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ.

Η κοινή χρήση των πυρηνικών συνιστά μια έννοια στην πολιτική πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, και λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέσο για τα μη πυρηνικά κράτη.

Συγκεκριμένα, το δόγμα του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει χώρες μέλη, που δεν έχουν πυρηνικά όπλα, στον σχεδιασμό για τη χρήση πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η Γερμανία φιλοξενεί επί του παρόντος περίπου 20 πυρηνικές βόμβες που ανήκουν στις ΗΠΑ που θα ρίξουν γερμανικά βομβαρδιστικά σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

euractiv.gr