Μόνο για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά τα Μέτρα Επιδότησης των Τιμολογίων της Ενέργειας

Μόνο για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά τα Μέτρα Επιδότησης των Τιμολογίων της Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 15 Δεκεμβρίου 2021 - 14:50

Το ασταμάτητο κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά και επιβαρύνει βασικά είδη διατροφής, πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθώς λειτουργεί ως κόφτης για την κατανάλωση και αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων, έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Τα νέα μέτρα που 

εξετάζονται αφορούν, κατά βάση, την επιδότηση της χρήσης φυσικού αερίου αλλά και των οικιακών λογαριασμών ρεύματος από τον Ιανουάριο και θα αφορούν αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να διπλασιάσει την παρεχόμενη έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές αυτό τον μήνα, την ώρα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους Ρώσους της Gazprom για την τιμή προμήθειας αερίου το 2022. Όπως έχει γίνει γνωστό από διαρροές, οι διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται σε σκληρό παζάρι, δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε Διαιτησία, κάτι που θα διαφανεί στις επαφές που θα έχουν αυτή την  εβδομάδα οι διοικήσεις των δύο εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ουδεμία ενημέρωση των προμηθευτών φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ για το πώς θα  μετακυλίσουν την έκπτωση του 15% που αποφασίστηκε για τις καταναλώσεις του περασμένου μήνα, κάτι που αναμένεται να γίνει τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Επίσης, από τον Ιανουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης που θα λειτουργεί αυτόματα όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να επιδοτούνται οι λογαριασμοί των νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται, στην ουσία, για μια πρώτη γραμμή άμυνας που θα εφαρμόσουν τα συναρμόδια υπουργείαπροκειμένου να αναχαιτήσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση και θα αφορά στο σύνολον των παρόχων και όχι μόνον στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Απώτερος στόχος είναι να ελαφρυνθούν από το κύμα των ανατιμήσεων τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πιο δυσμενή οικονομική θέση, αφού εκτιμάται ότι οι διεθνείς τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και κατά τους επόμενους μήνες, και τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις ενδείξεις.