Ερευνα σε 35 Εταιρείες στη Γερμανία

Νομικές διαδικασίες κατά 35 εταιρειών για πιθανές χρεώσεις με «φουσκωμένες» τιμές στο φυσικό αέριο, ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Καρτέλ της Γερμανίας.
Energia.gr
Πεμ, 6 Μαρτίου 2008 - 00:54

Νομικές διαδικασίες κατά 35 εταιρειών για πιθανές χρεώσεις με «φουσκωμένες» τιμές στο φυσικό αέριο, ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Καρτέλ της Γερμανίας.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» των συγκρούσεων μεταξύ της Κομισιόν και των τοπικών κυβερνήσεων από τη μία και των γερμανικών ενεργειακών κολοσσών από την άλλη που έχουν μοιραστεί μεταξύ τους την αγορά και έχουν αυξήσει τα τιμολόγια φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η εν λόγω αρχή έχει ξεκινήσει την έρευνα σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην Ε.ΟΝ, στην RWE, στην EnBW και στην Vattenfall Europe, δηλαδή τους τέσσερις μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Γερμανίας.

Εκπρόσωπος από την Επιτροπή Καρτέλ ανέφερε ότι δεν θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 35 επιχειρήσεων που εξετάζονται σε αυτό το στάδιο αναφέροντας ότι «οι διαδικασίες θα διαρκέσουν για αρκετούς μήνες». Η αρχή ήδη έχει επιβάλει περιορισμούς στα ισχυριζόμενα απρόσμενα κέρδη που προήλθαν από το κόστος της πιστοποίησης εκπομπών άνθρακα που οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μετακύλισαν στους καταναλωτές. Παράλληλα παρακολουθούν στενά περαιτέρω κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο κοινής ωφέλειας.

Χρεώσεις

Κατά την έρευνα που πραγματοποιείται εξετάζονται, μεταξύ άλλων, οι τιμές καταναλωτή, καθώς και οι χρεώσεις δικτύου που οι επιχειρήσεις μπορούν να χρεώσουν για το δικαίωμα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τους προμηθευτές στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Καρτέλ, οι επιχειρήσεις που εξετάστηκαν κατά την τελευταία έρευνα αντιπροσωπεύουν το 20% των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά φυσικού αερίου στη Γερμανία από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

(από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/03/2008)