Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο αλλά συνδέεται με την καθυστέρηση στη διείσδυση των έργων ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η ενεργειακή μετάβαση προς ένα μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με μεγαλύτερο μερίδιο ΑΠΕ και με μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να επηρεάσει το ενεργειακό κόστος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου, τα σκαμπανεβάσμαστα

στις τιμές ενέργειας αναμένεται να εκδηλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα ξεσπούν κρίσεις στην ενέργεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά. Επί της ουσίας η κυβέρνηση έρχεται να ενστερνιστεί την άποψη που έχουν διατυπώσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παράγοντες της αγοράς ενέργειας για τη μορφή και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που σήμερα βιώνουμε. 

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ως άμεση προτεραιότητα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την ένταξη των αναγκαίων έργων ΑΠΕ στο σύστημα αλλά και των μονάδων αποθήκευσης, με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Στόχος η παραγωγή και αποθήκευση φθηνής ενέργειας, που θα μπορεί να αξιοποιείται σε περιόδους ανατιμήσεων ώστε να μειώνονται οι τιμές. 

Κρίσιμα θεωρούνται σε αυτήν την κατεύθυνση έργα όπως η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας ή η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Καβάλας. Και βέβαια εξίσου σημαντική θεωρείται και η ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων και διασυνδέσεων των νησιών, όπου μπορεί να παράγεται φθηνή ενέργεια ΑΠΕ και να μεταφέρεται στο ηπειρωτικό σύστημα. 

Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν τη σύσταση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα παρεμβαίνει σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις. 

Συγκεκριμένα εξετάζεται να αναπτυχθεί ένας κατάλληλος αλγόριθμος που θα λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν αυτές ξεπερνούν ένα όριο. Σε αυτήν την περίπτωση θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος των ασθενέστερων καταναλωτών. Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να έχει δεκαετή ορίζοντα λειτουργίας, για όσο διάστημα δηλαδή αναμένεται να υπάρχουν προβλήματα τιμών στην αγορά ενέργειας.

*(Από capital.gr)