Μετά τις τράπεζες που δημιούργησαν τα Poseidon Principles με στόχο να ελέγχουν αν οι ναυτιλιακές εταιρείες-πελάτες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακοινώθηκε χθες ότι έξι από τις κορυφαίες εταιρείες στις ναυτασφαλίσεις, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Hull, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα αντίστοιχα Poseidon Principles για τον κλάδο των ασφαλίσεων στη ναυτιλία.

Ειδικότερα ιδρυτικά μέλη είναι οι: Swiss Re, Gard, Hellenic Hull Management, SCOR, Victor International και Norwegian Hull Club. Υποστηρικτικά μέλη είναι επίσης οι Willis Towers Watson, Cefor και EF Marine.

Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση βάζει τον κλάδο στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την εγκαθίδρυση συγκεκριμένης μεθοδολογίας που θα υποστηρίζει τον στόχο που έχει θέσει η Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), τα μέλη της οποίας έχουν δεσμευτεί να έχουν ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τον Ηλία Τσακίρη, διευθύνοντα σύμβουλο της American Hellenic Hull, «οι Poseidon Principles συνθέτουν το πλαίσιο για την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα κατευθυντήριο δείκτη για τη συμμόρφωση σε σχέση με τις υπόλοιπες διεθνείς πρωτοβουλίες προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα. Χρέος μας είναι να συμβάλουμε όλοι σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές».

Από την πλευρά της, η Patrizia Kern, Marine Head στη Swiss Re Corporate Solutions και πρόεδρος της Επιτροπής για τα Poseidon Principles στις ναυτασφαλίσεις, ανέφερε: «Ο ασφαλιστικός κλάδος διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μετάβαση σε μια net zero οικονομία. Τα Poseidon Principles θα εξυπηρετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το πλαίσιο που παρέχεται από τα P.P. θα μας επιτρέψει να διαθέτουμε αξιόπιστα reports όσον αφορά την πρόοδό μας, χρησιμοποιώντας αναλυτικά δεδομένα».

Οι συμμετέχοντες στην κίνηση δεσμεύονται να καταγράφουν και να δημοσιεύουν την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους (hull & machinery) σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί, σε δύο άξονες. Ο πρώτος θα συνδέεται με τη στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για 50% μείωση των ετήσιων εκπομπών CO2 έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008 και ο δεύτερος με τον στόχο για 100% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Επίσης θα εισαχθεί και μια τρίτη παράμετρος που αφορά την πλήρη απανθρακοποίηση (μηδενικές εκπομπές στον κύκλο ζωής) στις οποίες στοχεύουν πρωτοβουλίες όπως αυτή της NZIA.

Οι τράπεζες

Χαρακτηριστικό της λειτουργίας των Poseidon Principles αποτελεί η έκθεση 15 τραπεζικών ιδρυμάτων στην οποία παρουσιάζεται η περιβαλλοντική «ευθυγράμμιση» των ναυτιλιακών τους χαρτοφυλακίων. Πιο συγκεκριμένα, το Poseidon Principles Annual Disclosure Report 2020 καταδεικνύει ότι τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια μόλις τριών τραπεζών από τις 15 είχαν ευθυγραμμιστεί με τους στόχους απανθρακοποίησης των Ηνωμένων Εθνών.

Η περιβαλλοντική αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων προσφέρει στις τράπεζες μια εικόνα των δανειοδοτικών τους αποφάσεων και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τις ναυτιλιακές εταιρείες-πελάτες τους προς επίτευξη των κοινωνικών στόχων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ιδρυτικών μελών, τα Poseidon Principles για τις ναυτασφαλίσεις αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ασφαλιστές στον κλάδο για την προώθηση της υπεύθυνης περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη ναυτιλιακή αλυσίδα. Επίσης χρησιμεύουν ως πλαίσιο για τη δημιουργία κοινών, παγκόσμιων γραμμών βάσης που συνάδουν και υποστηρίζουν τους στόχους της κοινωνίας, ενώ είναι συνεπείς με τις πολιτικές και τις φιλοδοξίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), συμπεριλαμβανομένης της στόχευσής του να κορυφωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) το συντομότερο δυνατό και να μειωθούν οι συνολικές ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008.

Έχουν ληφθεί επίσης μέτρα για την ευθυγράμμιση της πρωτοβουλίας των ναυτασφαλιστών με τη Συμφωνία του Παρισιού, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από 2, κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τη φιλοδοξία να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου.

(Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr)