Ως τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση της γερμανικής οικονομίας εδώ και έναν αιώνα χαρακτήρισε τη μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στην πρώτη του ομιλία, χθες στην Μπούντεστανγκ, ενώ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής του, την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Ο καγκελάριος Σολτς μίλησε ακόμη και για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας -«η επιτυχία της Ευρώπης είναι η πιο σημαντική μας εθνική ανησυχία» είπε-, ενώ για το ζήτημα της Ουκρανίας επανέλαβε τις απειλές για «υψηλό τίμημα» που θα πληρώσει η Ρωσία στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής. «Έχουμε 23 χρόνια μπροστά μας στα οποία πρέπει να βγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι το οποίο σημαίνει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση της βιομηχανίας και της οικονομίας μας στα 100 τελευταία τουλάχιστον χρόνια» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Σολτς.

Η Γερμανία πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 και να αυξήσει τις υποδομές, όπως τα πρατήρια φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Μιλώντας για την κοινωνική συνοχή, είπε πως η Γερμανία πρέπει να εστιάσει στην ισότητα και να σεβαστεί την ενσωμάτωση των εργαζομένων και των μεταναστών. «Τα μεγάλα προβλήματα του καιρού μας μπορούν να επιλυθούν μόνο αν στην πορεία δεν απολέσουμε την κοινωνική μας συνοχή» ανέφερε.

Επισήμανε επίσης πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ηγηθούν των νέων καινοτομιών προς την κλιματική ουδετερότητα, με τη στήριξη επιδοτήσεων, κυβερνητικών πολιτικών και των υπαρχόντων μηχανισμών της αγοράς.

 

Ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενότητας. Είπε πως θα εργαστεί στενά με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενισχύοντας τη στενή σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία.

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης, ο Σολτς επανέλαβε τις προειδοποιήσεις πως οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα επιφέρει υψηλό τίμημα, επισημαίνοντας ωστόσο πως το Βερολίνο εξακολουθεί να επιθυμεί τον διάλογο με τη Μόσχα.

«Θα μιλήσουμε με μια φωνή εδώ με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους διατλαντικούς μας συμμάχους».

Για την Κίνα επισήμανε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα κλείσει τα μάτια της στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας πως από την άλλη η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος.