Ισπανία: Για Πρώτη Φορά Από το 2013, τα Αιολικά Εκτοπίζουν τα Πυρηνικά ως Κύρια Πηγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ισπανία: Για Πρώτη Φορά Από το 2013, τα Αιολικά Εκτοπίζουν τα Πυρηνικά ως Κύρια Πηγή Ηλεκτρικής Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 17 Δεκεμβρίου 2021 - 14:22

Ακόμα κι αν ο άνεμος σταματήσει να φυσά τις επόμενες τρεις εβδομάδες, η αιολική ενέργεια θα έχει κατακτήσει την πρωτιά ανάμεσα στις πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία. Συνεπώς, τα αιολικά θα έχουν ξεπεράσει την πυρηνική ενέργεια στο σύνολο της εθνικής ηλεκτροπαραγωγής της χώρας για πρώτη φορά από το 2013, τη μοναδική χρονιά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία κατά την οποία οι ανεμογεννήτριες κυριάρχησαν ως πηγή ενέργειας

Ας σημειωθεί ότι εκείνη η χρονιά ήταν ιδιαίτερα καλή όσον αφορά το αιολικό δυναμικό, ενώ η πυρηνική ενέργεια επηρεάστηκε από το κλείσιμο του εργοστασίου Garoña στο Μπούργκος.

Αν και οι συνθήκες του 2013 ήταν συγκυριακές, από τότε η αιολική ενέργεια συνέχισε να αυξάνεται ως ποσοστό της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής της Ισπανίας τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, μια τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον, όπως τονίζει η ισπανική El Pais.

«Η αιολική ενέργεια θα κυριαρχήσει στο ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Francisco Valverde, σύμβουλος στην ενεργειακή εταιρεία Menta Energía. Σύμφωνα με το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (PNIEC), που κυκλοφόρησε η ισπανική κυβέρνηση πέρυσι, η εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών θα διπλασιαστεί σχεδόν από τώρα έως το 2030. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ρυθμός ανάπτυξης των ηλιακών φωτοβολταϊκών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς η εγκατεστημένη ισχύς υπερτετραπλασιάζεται, καθιστώντας τα τη δεύτερη πιο σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και θα εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με την αιολική ενέργεια, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα ηλιακά θερμικά.

Κατά το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη πυρηνική ενέργεια θα πέσει σε λιγότερο από το μισό του σημερινού της επιπέδου. Παράλληλα, τόσο οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όσο και η υδροηλεκτρική ενέργεια, θα διατηρήσουν το βάρος τους σε ένα ενεργειακό μείγμα στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται πλέον ο άνθρακας.