Για μετά τα μέσα του 2022 παραπέμπεται η απόφαση για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2, ανέφερε χθες η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, που ανέστειλε αυτό το φθινόπωρο τη διαδικασία λόγω ενός νομικού εμποδίου. Η απόφαση να επιτραπεί το άνοιγμα αυτού του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία «δεν θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο» του 2022, δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, σε συνέντευξη Τύπου

Στα μέσα Νοεμβρίου η υπηρεσία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρεία Nord Stream, που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρεία με βάση το γερμανικό δίκαιο, ένας όρος που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης.

«Η εταιρεία Nord Stream AG μας ενημέρωσε ότι συνέστησε αυτή τη νέα εταιρεία» δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν. Όμως, η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου «μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν» είπε.

Το πράσινο φως των γερμανικών αρχών είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από τη λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή της.

Το Βερολίνο έχει υποστηρίξει πως η αναστολή της πιστοποίησης δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο αγωγός αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων κυρίως ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Ο αγωγός, που θα επιτρέψει στο ρωσικό αέριο να κυκλοφορήσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας νέας διπλωματικής αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")