Ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου, οι ειδικοί έκρουαν καμπανάκι κινδύνου για τον επερχόμενο χειμώνα που προμηνύεται βαρύς, σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση που αφήνει έντονο το στίγμα της σε όλο το εύρος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ανά τον πλανήτη. 

Υπ' αυτό το πρίσμα, οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκλες που θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα συμβάλουν στο να γίνουν οι κατάλληλες εκτιμήσεις για τη ζήτηση σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Έτσι, το κύμα ψύχους που πλήττει την Ρωσία είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, καθώς θερμοκρασίες που θα είναι χαμηλότερες του συνηθισμένου προβλέπεται να καταγραφούν ανά την Γηραιά ήπειρο τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Weather Company.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας μετεωρολογικών προβλέψεων αναφέρουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας, στο βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης και στη δυτική Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μόσχα ξεκινώντας από σήμερα αναμένεται να έχει επτά συνεχείς ημέρες με θερμοκρασίες κάτω από τους -17 βαθμούς Κελσίου.

"Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση και τις πιθανώς μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία, η αιολική παραγωγή επίσης προβλέπεται να μειωθεί", σημειώνει στέλεχος της εταιρείας σύμφωνα με το Montel. 

Το θετικό είναι ότι στη βόρεια Ευρώπη οι θερμοκρασίες αναμένονται υψηλότερες του φυσιολογικού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ  για την την ΝΑ Ευρώπη, η Weather Company προβλέπει ήπιο Ιανουάριο, αλλά πιθανώς ψυχρότερους τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.