Θα επιλέξουν μέσα από μια γκάμα περίπου 30 δράσεων εκείνες που ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες και στα χαρακτηριστικά τους για να γίνουν οι ευφυείς πόλεις τού αύριο

Ψηφιακές πλατφόρμες για πάρκινγκ, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αυτόματος φωτισμός, μητροπολιτικά ασύρματα δίκτυα, dashboards για τις δημοτικές αρχές και τηλεϊατρική για τους δημότες μέσω έξυπνων συσκευών. Δεκαέξι συν ένας δήμοι της χώρας γίνονται ζωντανά εργαστήρια των smart cities. Με προϋπολογισμό ύψους 90 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις, που θα τρέξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, θα θέσει τα big data, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το cloud και τους αισθητήρες στην υπηρεσία των πολιτών.

Δεκαέξι μεγάλοι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων συν ο smart Δήμος Τρικκαίων, που αποτελεί επάξια το καλό ελληνικό παράδειγμα, θα επιλέξουν μέσα από μια γκάμα περίπου 30 δράσεων εκείνες που ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους για να γίνουν οι ευφυείς πόλεις τού αύριο. Η έναρξη του προγράμματος, που αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός μεγάλου πακέτου 320 εκατ. ευρώ, τοποθετείται στον Μάρτιο του 2022.

Προοπτική για βιώσιμη οικονομία

«Οι έξυπνες πόλεις αντικατοπτρίζουν την προοπτική για μια βιώσιμη οικονομία. Το σχέδιο δράσης βασίζεται στη συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς προσφέρουμε μια «κεντρική εργαλειοθήκη» στους δήμους που θα περιλαμβάνει περίπου 25 έργα-προτάσεις, από τα οποία ο κάθε δήμος θα μπορεί να διαλέγει αυτά που θέτει ο ίδιος σε προτεραιότητα. Η χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Διαδικτύου των Πραγμάτων στον σχεδιασμό έξυπνων πόλεων μπορούν σταδιακά να αντιμετωπίσουν αστικά ζητήματα, όπως η κυκλοφορία, οι μη διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης, ο συνωστισμός, το κοινό, καθυστερήσεις στις υπηρεσίες» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Σταύρος Ασθενίδης.

Οπως επισημαίνει, «οι έξυπνες πόλεις φέρνουν στο προσκήνιο μια άλλη εθνική, ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πρόκληση που σχετίζεται με την ψηφιακή αλλά και την πράσινη μετάβαση και τον περιορισμό της ρύπανσης, των απορριμμάτων νερού κ.λπ. Καθώς η τεχνολογία προχωρεί γρήγορα, μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί ότι οι πόλεις, οι δήμοι και οι πολίτες πρέπει να αναπτύξουν τον τρόπο ζωής τους με τέτοιον τρόπο ώστε να προσαρμοστούν στις σημερινές απαιτήσεις».

Εξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

Οι αισθητήρες, οι νέες τεχνολογίες, οι αλγόριθμοι και το Internet of Things (IoT) έχουν πρωταγωνιστική θέση στη φαρέτρα των smart cities. Από την έξυπνη στάθμευση ως την ανίχνευση πυρκαγιάς με καινοτόμους αισθητήρες εντός δάσους και οπτικές και θερμικές κάμερες υψηλής τεχνολογίας με προηγμένους αλγορίθμους για την αναγνώριση πυρκαγιάς ημέρα και νύχτα.

Μεταξύ των δράσεων, οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να κάνουν έξυπνη διαχείριση των απορριμμάτων τους, μειώνοντας το συνολικό κόστος συλλογής και μεταφοράς ως και 50%. Με την τοποθέτηση αισθητήρων σε κάθε κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης οι αρμόδιοι θα παρακολουθούν μέσω ειδικού λογισμικού πότε γεμίζουν οι κάδοι, θα ενημερώνουν τους διαχειριστές ώστε να οργανώνονται αποτελεσματικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και θα εξάγονται χρήσιμα στατιστικά δεδομένα. Τα στερεά απορρίμματα μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικό, ανανεώσιμο πόρο για τις σύγχρονες πόλεις.

Ανθεκτικές πόλεις

Υπάρχουν επίσης δράσεις για την εξ αποστάσεως συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού με τη χρήση του IoT, καθώς και για την παρακολούθηση διαρροών στο δίκτυο μέσω αισθητήρων. Παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, όπως υγρασία, συγκεντρώσεις ρύπων, ακτίνες UVA/UVB, αιωρούμενα μικροσωματίδια, ηχορρύπανση, ακόμα και σεισμική δραστηριότητα, μπορούν να παρακολουθούνται με τη χρήση συσκευών συλλογής περιβαλλοντικών παραμέτρων. Ετσι, θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα για την καθημερινή ενημέρωση, τον σχεδιασμό και την άσκηση στοχευμένων πολιτικών.

Οσον αφορά την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών, όπως σήραγγες, λιμάνια, αεροδρόμια, φράγματα, αλλά και κτίρια, ουρανοξύστες, πάρκινγκ, που κατασκευάζονται σε ποσοστό άνω του 80% με οπλισμένο σκυρόδεμα, η όποια διάβρωση μπορεί να ανιχνευθεί. Διότι όταν ο μεταλλικός οπλισμός αρχίσει να διαβρώνεται, με τον κίνδυνο να γίνεται μεγαλύτερος λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε η κατασκευή καταστρέφεται εκ των έσω. Με την εμφύτευση έξυπνων, καινοτόμων, ασύρματων αισθητήρων εντός σκυροδέματος, συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τη διάβρωση και την υγρασία καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των υποδομών.

Βιώσιμες μετακινήσεις

Σημαντικός άξονας των προτεινόμενων δράσεων είναι και η ψηφιακή λειτουργία των δήμων προς όφελος των πολιτών. Μέσω του προγράμματος μπορούν να αναπτύξουν το δικό τους Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Εξυπνης Πόλης, που θα διαχειρίζεται ολοκληρωμένα τα δεδομένα από αισθητήρες, χάρτες και βίντεο για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας οχημάτων, των μετακινήσεων των πολιτών, τις ειδοποιήσεις για έκτακτες ανάγκες και διάφορες άλλες δραστηριότητες της πόλης.

Αξιοποιώντας συστήματα καταμέτρησης και κατηγοριοποίησης οχημάτων σε κεντρικούς άξονες, από τη μία μπορούν οι τοπικές αρχές να χαράσσουν κατάλληλες πολιτικές για βιώσιμες μετακινήσεις, αλλά και να παρέχουν δεδομένα διαδρομής σε οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες, ώστε να οργανώνουν οι ίδιοι τις μετακινήσεις τους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Επιπλέον, η Εξυπνη Διάβαση Πεζών ανιχνεύει αυτόματα πεζούς, μέσω ευφυούς συστήματος αισθητήρων και μπουτόν. Κατά τις νυχτερινές ώρες, οι δύο ιστοί φωτισμού της διάβασης βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης φωτεινότητας για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και φωτορρύπανσης, όμως μόλις προσεγγίσει πεζός, φωτίζεται αυτόματα η διάβαση και σημαίνονται με LED τα σημεία αναμονής και διέλευσης του πεζού, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.

e-έξυπνοι δήμοι

Οι δήμοι: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδέων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.

Ανοιχτά κέντρα εμπορίου και ψηφιακή δημοκρατία

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση αφορά τα εμπορικά κέντρα των πόλεων. Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα με καινοτόμες εφαρμογές, όπως video analytics και πομποδέκτες Bluetooth, να συγκεντρώνουν ακριβή και realtime δεδομένα για την κίνηση των επισκεπτών στα ανοιχτά κέντρα εμπορίου. Ετσι, διευκολύνονται η συγκριτική αξιολόγηση τάσεων συγκέντρωσης επισκεπτών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ή ανάμεσα σε εμπορικούς δρόμους, η ανάλυση επιδόσεων μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Αναδεικνύονται επίσης περιοχές του εμπορικού κέντρου που είναι ελκυστικές για τους επισκέπτες, συγκρίνοντας την κυκλοφορία του κοινού κοντά σε αγορές τροφίμων, κινηματογράφους, αίθουσες παιχνιδιών, στοές κ.λπ. Εκτός από στρατηγικές προώθησης, βάσει αυτών των δεδομένων, μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας, τις υπηρεσίες στάθμευσης και τη βελτιστοποίηση των χρεώσεων στην περιοχή, σύμφωνα με τη συγκέντρωση των επισκεπτών και τις ώρες αιχμής.

Για την καλύτερη επικοινωνία τους με τους πολίτες οι δημοτικές αρχές μπορούν να επιλέξουν τον ψηφιακό πίνακα ελέγχου, ένα εργαλείο λογοδοσίας και παρακολούθησης της εφαρμογής πολιτικών στην πόλη. Το δημοτικό Dashboard αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της πόλης και για αυτό περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τους εξής τομείς: εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομικά του δήμου, παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και περίθαλψης, απασχόληση, ασφάλεια, περιβάλλον. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και ένα contact center του δήμου με τους δημότες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, με διευρυμένο ωράριο και πολυκαναλική πρόσβαση (τηλέφωνο, email, chat με εκπρόσωπο), που θα δρομολογεί τα αιτήματα στην κατάλληλη υπηρεσία. Η καινοτομία δίνει και τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, μέσω πληροφοριακού συστήματος που εξασφαλίζει τη διαβούλευση για θέματα που απασχολούν τους πολίτες, τη συλλογή και αξιολόγηση προτάσεων από πολίτες και τοπικούς φορείς, την υποβολή ιδεών από κάθε ενδιαφερόμενο, την παρουσίαση καλών πρακτικών και τις δυνατότητες ψηφοφορίας ή βαθμολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")