Ο Θεόφιλος Παγιάτης επανεξελέγη για μία ακόμη τριετία ως Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ του σημαντικού φορέα των Κατασκευαστών Αλουμινίου και Σιδήρου. Μέσα από τη συνέντευξή του μιλάει για όλους και για όλα

Σε άψογη συνεργασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και νέα πρόσωπα δραστήρια και γνώστες του Κλάδου, ο Θεόφιλος Παγιάτης αισθάνεται την ευθύνη που έχει αναλάβει σε ενέργειες απέναντι στους κατασκευαστές με μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση, την αδειοδότηση του επαγγέλματος, τις πιστοποιήσεις και γενικότερα σε θέματα που τους αφορούν.

Επίσης, αναφέρεται στο εγχείρημα σε συνεργασία με την Europa Profil Αλουμίνιο το Europa The Lab, το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο που προγραμματίζεται για το τέλος Μαϊου 2022 και τη συνεργασία με ΓΣΕΒΕΕ στην οποία συμμετέχει ως Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας.

1. Κύριε Παγιάτη για ακόμη μία τριετία εκλεχθήκατε Πρόεδρος του δευτεροβάθμιου και ανώτερου κλαδικού φορέα των Κατασκευαστών Αλουμινίου Σιδήρου, της ΠΟΒΑΣ που όπως απεδείχθη επιλύει συνεχώς θέματα ζωτικής σημασίας για τον Κλάδο και μάλιστα εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν. Θερμά συγχαρητήρια σε εσάς και το νέο διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει στη σύνθεσή του και νέα πρόσωπα. Ποιοι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά διότι μας δίνετε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατασκευαστών Αλουμινίου και Σιδήρου. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς τους συναδέλφους μου από όλη την Ελλάδα που μας τίμησαν για άλλη μία φορά με την ψήφο τους και μας έδωσαν την ευκαιρία να ηγηθούμε ενός σημαντικού φορέα με καθοριστικό ρόλο στον Κλάδο.

Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αισθανόμαστε την ευθύνη την οποία έχουμε αναλάβει απέναντι στο Κλάδο και συγχρόνως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Κινούμαστε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με συμφωνημένους στόχους για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.


Άλλωστε η Ομοσπονδία μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων έχει την ικανότητα να αναδεικνύει νέες ιδέες χρήσιμες για τον Κλάδο. Το γεγονός ότι υπάρχει μία ικανοποιητική γεωγραφική αντιπροσώπευση με τη συμμετοχή συναδέλφων από όλη την Ελλάδα στο νέο συμβούλιο είναι σημαντικό. Οι περισσότεροι συνάδελφοι στο νεοσύστατο Δ.Σ. είναι νέοι, δραστήριοι και γνώστες του Κλάδου.

Ορισμένοι στόχοι μας θα διαμορφωθούν εκ νέου, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η γενικότερη κατάσταση. Ωστόσο η συνέχιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς η επικοινωνία με τους συναδέλφους και η διαρκής ενημέρωσή τους, είναι θέματα μείζονος σημασίας κυρίως η σύσφιξη των σχέσεών μας με διδάσκοντες και διδασκόμενους στα προγράμματα εκπαίδευσης που προωθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Θα ασκήσουμε πιέσεις προς φορείς και υπουργεία για την σύνδεση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας με τις επιχειρήσεις του Κλάδου. Παράλληλα οι ενέργειές μας για την αδειοδότηση του επαγγέλματος του κατασκευαστή θα συνεχιστούν, όπως και για κάθε είδους πιστοποιήσεις που είναι χρήσιμες στους συναδέλφους.

Η εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Παραγωγής ΠΟΒΑΣ FPC σε αρκετές επιχειρήσεις είχε ευεργετικά αποτελέσματα, διότι είναι διαμορφωμένο με ρεαλιστικό τρόπο πάνω στις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας χωρίς υπερβολές. Οπότε το επόμενο διάστημα θα το προωθήσουμε σε περισσότερες επιχειρήσεις εφ’ όσον οι καταστάσεις το επιτρέψουν.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα κανάλι ενημέρωσης των καταναλωτών σε εκθέσεις και διαδικτυακούς τόπους, για τα ποιοτικά προϊόντα που ο Κλάδος μας προσφέρει, καθώς και τους συνεπείς επαγγελματίες. Ελπίζουμε με αυτές τις ενέργειές μας ότι θα ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Δεν ξεχνάμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος σε οποιαδήποτε μορφή του ενοχλεί τους βιοτέχνες και γενικότερα τις επιχειρήσεις του Κλάδου. Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με εκπροσώπους συναφών επαγγελμάτων για την καλύτερη οργάνωση ενός σχεδίου δράσης πάνω σε κοινά θέματα που μας απασχολούν, όπως είναι η αδειοδότηση του επαγγέλματος που σας προανέφερα, είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Η δημιουργία νέων Σωματείων σε περιοχές ανά την Ελλάδα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν είναι στα θέματα που μας απασχολούν και πρέπει να δοθεί λύση, διότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Τέλος η συνεργασία μας με τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα για τον Κλάδο μας μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και νέες επενδύσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα.

2. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εδώ και δύο χρόνια έχει αλλάξει γενικώς η κατάσταση λόγω της πανδημίας. Παρόλο αυτά η οικοδομική δραστηριότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, έχει επηρεάσει όλους, όσοι ασχολούνται με τον Κλάδο;

Τα τελευταία δύο χρόνια αποτελούν μία περίοδο εξαιρετικά πρωτόγνωρων καταστάσεων για την παγκόσμια οικονομία και είναι φανερό ότι η συνεχόμενη κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε δραματικές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο με αρνητικό πρόσημο.

Ο Κλάδος των κατασκευών, παρότι η ελληνική οικονομία μετά από μία πορεία μικρής ανάκαμψης ξαναμπήκε σε έντονη ύφεση το 2020, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εισέπραξε σε μικρότερο ποσοστό τις επιπτώσεις της πανδημίας συγκριτικά με άλλους κλάδους.

Όμως τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, διότι την ώρα που ο Κλάδος προσπαθούσε να επιστρέψει σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς με την επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας, εμφανίστηκε το φαινόμενο των επαναλαμβανομένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στα παρελκόμενα υλικά με ιδιαίτερη ένταση, προκαλώντας σύγχυση και αστάθεια.

Οι βιοτεχνίες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση προσπαθώντας αρχικά να απορροφήσουν τις αυξήσεις στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα κλίμα ηρεμίας, κάτι το οποίο δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Οι συνεχείς αυξήσεις των υλικών και η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους ήδη μετακυλίονται στα τελικά προϊόντα, αφού αρκετές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους το πρώτο εννιάμηνο του 2021 και επιπλέον οι περισσότερες εκτιμούν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους άμεσα.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί μία δυσλειτουργία στην αγορά και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των έργων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

3. Η ΠΟΒΑΣ με παρεμβάσεις και υπομνήματα έχει εκφράσει τις θέσεις της σχετικά με το προσχέδιο του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ». Θα ήθελα να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου προγράμματος σύμφωνα με αυτά που γνωρίζετε έως τώρα.

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις έχει δημοσιευθεί πλέον ο τελικός Οδηγός Εφαρμογής. Μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 οι συνθήκες συμμετοχής για τους κατασκευαστές έχουν βελτιωθεί. Το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση σχετικά με το θέμα των προκαταβολών, όπου πλέον τα ποσά είναι αυξημένα, καθώς με την απόφαση υπαγωγής δίνεται ως προκαταβολή το 70% της επιχορήγησης που δικαιούται ο ωφελούμενος.

Αυτό πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία όλου του κλάδου και δε θα δημιουργεί τα προβλήματα ρευστότητας που συναντάμε στις μέρες μας. Επιπροσθέτως άλλη μία σημαντική αλλαγή αφορά και το χρόνο που υπάρχει για την υποβολή της αίτησης, ο οποίος θα είναι 50 ημέρες από τη στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, κάτι που θα γίνει στις 13/12/2021 όπως έχει εξαγγελθεί.

Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει τον καλύτερο σχεδιασμό των έργων, κάτι που θα φανεί και κατά την υλοποίηση αυτών. Οι τιμές στο νέο πρόγραμμα είναι αυξημένες κατά 15% για κάθε m2 προϊόντος που καλούμαστε να παραδώσουμε, κάτι που καλύπτει εν’ μέρει τις αυξήσεις των τελευταίων μηνών, τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεών μας.

Επίσης διορθώθηκε η κατάφορη αδικία ως προς το αλουμίνιο σχετικά με το ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, καθιστώντας το ανταγωνιστικότερο ως προς τα άλλα υλικά.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του νέου προγράμματος Εξοικονομώ 2021, η ΠΟΒΑΣ συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση με επικοινωνία τόσο με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, όσο και με τον ίδιο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έχουμε αποστείλει τις θέσεις των κατασκευαστών, οι οποίες διαμορφώθηκαν έπειτα από διεξοδική συζήτηση, από τις αρχές του έτους.

4. Ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας στη ΓΣΕΒΕΕ θα θέλαμε την άποψή σας, για την κατάσταση στην αγορά, την επιστροφή στην κανονικότητα, την προστασία των μικρών επιχειρήσεων και την στήριξη των θέσεων εργασίας; Η συμμετοχή σας στο Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ απετέλεσε μια σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο;

Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημικής κρίσης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις περισσότερες επιχειρήσεις. Σαφώς ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και να μετριάσουμε την ένταση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης είναι η αύξηση των εμβολιασμών, όπως και η βελτίωση των φαρμάκων που κυκλοφορούν, με ταυτόχρονη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υλικοτεχνικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό.

Σημαντικό είναι τα μέτρα ενίσχυσης να είναι στοχευμένα, αφού πρώτα γίνει μια αξιολόγηση για τους κλάδους που πρέπει να ενισχυθούν άμεσα. Αρχικά να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Γενικότερα πρέπει να υπάρξει μία μείωση της φορολογίας όλων των βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και ενίσχυση της ρευστότητας. Οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους απειλούν άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οπότε για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις από την Πολιτεία.

Ουσιαστικά η στήριξη των ΜΜΕ προστατεύει την απασχόληση και την κοινωνία. Διότι η κοινωνία θα επηρεαστεί άμεσα από το κλείσιμο επιχειρήσεων αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πράγμα το οποίο απευχόμαστε. Σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες σε ποσοστό 85% από τον τραπεζικό δανεισμό.

Οι τράπεζες, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οικονομικής κρίσης ακόμη αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους με αυστηρά χρηματοπιστωτικά κριτήρια αξιολόγησης.

Πώς θα συνεχιστεί η επιχειρηματικότητα χωρίς την ουσιαστική στήριξη από το τραπεζικό σύστημα όταν τα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα δανείζονται μεν πολύ φθηνά αλλά δανείζουν αρκετά ακριβά.

Ίσως με το υψηλότερο επιτόκιο ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες, σε όσους επαγγελματίες βιοτέχνες καταφέρουν τελικά να δανειστούν. Για να ενισχυθεί πραγματικά η μικρή επιχειρηματικότητα μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να γίνει μια νέα προσέγγιση του προβλήματος, ένα ρεαλιστικό σχέδιο που να συμπεριλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το μέλλον διαγράφεται δύσκολο για αρκετές επιχειρήσεις διότι τα χρέη της πανδημίας θα ξεπαγώσουν το 2022 και όσες έχουν επιπλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά και φορολογικά χρέη που είχαν παραμείνει λόγω της πανδημίας καθώς και επιστροφές κεφαλαίων από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις σε αυτές τις απαιτήσεις σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που κυριαρχεί σφοδρή ενεργειακή κρίση και συνεχόμενες ανατιμήσεις. Το τοπίο είναι ομιχλώδες!

Όσον αφορά την συμμετοχή μας στο Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας που συμμετέχουμε στο τριτοβάθμιο θεσμικό όργανο και το θεωρώ μεγάλη ευθύνη. Νομίζω ότι αυτή η εξέλιξη έδωσε νέα ώθηση στον Κλάδο μας δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με την ΓΣΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων συμβάλλοντας καθοριστικά στη μελέτη του Κλάδου και την επίλυση προβλημάτων που οδηγούν στην ανάπτυξή του.

5. Και τώρα στο χώρο που αφορά την εκπαίδευση. Η επαγγελματική κατάρτιση και η βελτίωση της τεχνικής εκπαίδευσης αποτέλεσαν βασικούς στόχους της Ομοσπονδίας κατά το παρελθόν. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της ΠΟΒΑΣ το επόμενο διάστημα;

Η Εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα είναι πάντα στις προτεραιότητές μας. Τόσο η βελτίωση του επιπέδου των επαγγελματιών και η επάρκειά τους στις σύγχρονες απαιτήσεις, όσο και η αποτελεσματική σύνδεση του Κλάδου με την Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση. Τα σχέδιά μας επίσης συμπεριλαμβάνουν και τους εργαζόμενους που επιθυμούν να μεταπηδήσουν από άλλους τομείς στον Κλάδο των Δομικών Κατασκευών Αλουμινίου και Σιδήρου.

Ειδικά διαμορφωμένα σεμινάρια θα ξεκινήσουν άμεσα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποκτήσουν μια βασική εκπαίδευση για το γνωστικό αντικείμενο που μας αφορά και στη συνέχεια να γίνει προσπάθεια διοχέτευσης όσων το επιθυμούν στις επιχειρήσεις του Κλάδου.

Για την οικονομία του χρόνου επιγραμματικά θα αναφέρω τις παράλληλες ενέργειές μας που είναι η δημοσιότητα του θέματος με αναφορές σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια σύνδεσης με την Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση.

6. Έχετε εγκαινιάσει σε συνεργασία με την EUROPA, το Europa The LAB, μια νέα καινοτόμο εκπαιδευτική, διαδραστική διαδικασία με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. To συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει πυξίδα και παράδειγμα για όλες τις Ελληνικές Βιομηχανίες;

Η ΠΟΒΑΣ έχοντας ξεκάθαρη στάση στα θέματα της εκπαίδευσης τα χρόνια που πέρασαν επιχειρεί μια ριζοσπαστική προσέγγιση από κοινού με την Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ στον τομέα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Καταργούν από κοινού τα τείχη και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κατασκευαστών και βιομηχανίας εγκαινιάζοντας μία νέα καινοτόμο εκπαιδευτική διαδραστική διαδικασία, έχοντας μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση του μοντέλου λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Κυρίως των κατασκευαστών που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» αλλά και όλης της παραγωγικής αλυσίδας του Κλάδου. Με αλληλοσεβασμό και θετικό πνεύμα από όλες τις πλευρές, διότι ο καθένας στον Κλάδο έχει τον ρόλο του και είναι σεβαστός.

Σε αυτή τη λογική συζητήσαμε, συμφωνήσαμε και συνεργαστήκαμε για αρκετό διάστημα πριν πάρει σάρκα και οστά το σημαντικό αυτό εγχείρημα που συμβαίνει για πρώτη φορά στον Κλάδο. Στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες απέτυχαν αλλά τα χρόνια που πέρασαν έφεραν αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων του Κλάδου, κάνοντάς την πιο ποιοτική και παραγωγική.

Κρίναμε ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή. Η εταιρεία από την πλευρά της αντιμετώπισε το θέμα εκπαίδευση πολύ σοβαρά, με πολύ θετικό τρόπο πήρε μια σημαντική απόφαση και συνεργάστηκε με την ΠΟΒΑΣ.

Επένδυσε, κατέβαλλε κόπο και κεφάλαια και δημιούργησε κυριολεκτικά εξαρχής το EUROPA THE LAB. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται άψογα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, σε μια καινοτόμο προσπάθεια εκπαίδευσης με προδιαγραφές πιστοποίησης όσων συμμετέχουν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια μαθησιακή διαδρομή αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, η οποία περνάει την κουλτούρα της ΟΜΑΔΑΣ στον Κλάδο.

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία του, καθώς πραγματοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα και εκπαίδευση των εκπαιδευτών από έμπειρους καθηγητές στην εκπαίδευση ενηλίκων με γνώση του Κλάδου, οι οποίοι συνεχώς φροντίζουν και εναρμονίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σαφώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία είναι ανοικτή σε κάθε συνεργασία και μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει συζητήσεις και με άλλες εταιρείες του Κλάδου. Δεν αποκλείεται εξαρχής καμία συνεργασία, φτάνει να υπάρχει ειλικρινής διάθεση σε αμφότερες τις πλευρές και να μην περιορίζεται η όποια συνεργασία σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Επιπροσθέτως, θέλω να τονίσω ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Ομοσπονδίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζονται να είναι ρεαλιστικά, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των κατασκευαστών.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Europa the Lab αφορά κάθε συνάδελφο που επιθυμεί να αναβαθμίσει τις γνώσεις του. Θεωρώ πολύ σημαντικό να προσθέσω ότι συνάδελφοι οι οποίοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανέφεραν κατά την αξιολόγηση ότι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και άξιζε την προσπάθεια που έκαναν και τον χρόνο που αφιέρωσαν.

7. H αναβολή του 8ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Ομοσπονδίας στο Αγρίνιο λόγω της δυσμενούς εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης ήταν επιβεβλημένη. Η ΠΟΒΑΣ θα πραγματοποιήσει την Άνοιξη του 2022 το μεγάλο αυτό γεγονός του Κλάδου; Αναλύστε μας με περισσότερες πληροφορίες για ενημέρωση του Κλάδου.

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπως και τα προηγούμενα, στηρίζεται στην συνεργασία των ανθρώπων του Κλάδου. Η ΠΟΒΑΣ έχει ως μέλη της πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές επαγγελματικές οργανώσεις από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, με την συνεργασία των οποίων αναπτύσσει και προωθεί πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό του ευρύτερου κλάδου.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά για το Συνέδριό μας, αρκεί να παρουσιάσει κάποια ύφεση και η πανδημική κρίση. Συνάδελφοι κατασκευαστές, επαγγελματίες και φορείς, βιομηχανίες και εταιρείες του Κλάδου από όλη την Ελλάδα, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, καθώς άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τεχνικής εκπαίδευσης αναμένουν και θα συμμετέχουν στο 8ο Συνέδριο των Κατασκευαστών.

Στο Αγρίνιο θα ζήσουμε το μεγάλο γεγονός σε μια βάση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας με όλους τους συμμετέχοντες. Το Αγρίνιο είναι ένα οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει ένα τέτοιο κλαδικό γεγονός,ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο τελευταίο Συνέδριο Κατασκευαστών στα Τρίκαλα συμμετείχαν 550 σύνεδροι εκ των οποίων το 62% ήταν Κατασκευαστές Αλουμινίου & Σιδήρου, 23% Βιομηχανίες & Εταιρείες του Κλάδου Αλουμινίου και 15% από τον Κλάδο των Ενεργειακών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων & Συμβούλων Επιχειρήσεων.

Σύνθεση νέου Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΒΑΣ

Πρόεδρος: Θεόφιλος Παγιάτης (Σωματείο ΕΝΚΑΣ – Πειραιά)
Α’ Αντιπρόεδρος: Λάζαρος Ασλανίδης (Σωματείο Βέροιας)
Β’ Αντιπρόεδρος: Ελευθέριος Πλαστάρας (Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας)
Γ’ Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικολέτας (Σωματείο Αιτωλοακαρνανίας)
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Παπαευθυμίου (Σωματείο Τρικάλων)
Αναπληρωτής
Γεν. Γραμματέας:
Στυλιανός Καλαφατάκης (Σωματείο Ηρακλείου Κρήτης)
Ταμίας: Παντελής Σολιδάκης (Σωματείο ΕΝΚΑΣ – Πειραιά)
Αναπληρωτής Ταμίας: Δημήτριος Τσέλιος (Σωματείο Ν. Φθιώτιδας)
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Θωμάς Δημόπουλος (Σωματείο ΣΕΜΑΣ)
Μέλος: Ελευθέριος Ψαλιδάκης (Σωματείο Ηρακλείου Κρήτης)
Μέλος: Χαράλαμπος Τσολακίδης (Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής)
   
Ελεγκτική Επιτροπή: – Χρήστος Γκαραγκούνης (Σωματείο Τρικάλων)
– Ιωάννης Δασκαλάκης (Σωματείο Χανίων)
– Κωνσταντίνος Πελεκούδας (Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας)
Αντιπρόσωπος στη ΓΣΕΒΕΕ:

Θεόφιλος Παγιάτης (Σωματείο ΕΝΚΑΣ – Πειραιά)

(από profilnet.gr)