Στο 1,35 Δισ. τα Μέτρα για την Ενεργειακή Κρίση: Επιδότηση Ρεύματος - Έκπτωση στο Φυσ. Αέριο - Στήριξη Αγροτών

Στο 1,35 Δισ. τα Μέτρα για την Ενεργειακή Κρίση: Επιδότηση Ρεύματος - Έκπτωση στο Φυσ. Αέριο - Στήριξη Αγροτών
των Θάνου Τσίρου, Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Δευ, 20 Δεκεμβρίου 2021 - 19:50

Στο 1,35 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο συνολικός «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μετά τις τρεις νέες πρωτοβουλίες (αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα και της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για οικιακούς καταναλωτές τον Δεκέμβριο και επιπλέον στήριξη για τους αγρότες) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το απόγευμα του Σαββάτου και εξειδίκευσε στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

* Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας 49,9 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης με κυμαινόμενα τιμολόγια, στα 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο (από 39 ευρώ τον Νοέμβριο, 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα, με τους επιπλέον πόρους να προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος έχουν χρονικό περιθώριο να ενσωματώσουν την αυξημένη επιδότηση του Δεκεμβρίου, καθώς οι καταναλώσεις θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τον Ιανουάριο και μετά.

* Έκπτωση 40% για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο.

Αυξάνεται στο 40% η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον τρέχοντα μήνα, από 16% που είχε διαμορφωθεί για την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο. Τον Οκτώβριο η έκπτωση ήταν 11 ευρώ/ΜWh και τον Νοέμβριο 16 ευρώ/MWh. Όπως επισημάνθηκε από το ΥΠΕΝ, οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον ελάφρυνση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο (με τα οφειλόμενα ποσά να πληρώνονται σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2022 και μετά). Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh. Ήδη από σήμερα θα αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου η έκπτωση της ΔΕΠΑ για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Σημειώνεται επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη η ΑΑΔΕ θα πιστώσει στους λογαριασμούς και το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που εντάσσεται στο πλέγμα πρωτοβουλιών για την ελάφρυνση του κόστους θέρμανσης.

* Πρόσθετη επιδότηση 50 εκατ. ευρώ για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, το ύψος της οποίας εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, το ΥΠΕΝ θέτει σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης -στον πενταψήφιο αριθμό 15902- που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε δήμο αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το ΥΠΕΝ θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες των οποίων τα αιτήματα θα λαμβάνουν έγκριση. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σχεδιασμός μόνιμου μηχανισμού στήριξης

Καθώς το δίχτυ προστασίας για το 2021 ολοκληρώθηκε με τις ανακοινώσεις του Σαββάτου, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο τι μέλλει γενέσθαι από το νέο έτος. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς, όπως υποστηρίζει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στη «Ν», αν η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφωθεί στην περιοχή των 70 ευρώ για ολόκληρο το επόμενο έτος (σ.σ.: έναντι 20 ευρώ που ήταν περίπου η μέση τιμή πέρυσι), η επιβάρυνση για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 1,5 μονάδα του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις το Σαββατοκύριακο εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια διαρκούν περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν. Όπως εκτίμησε, «το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Από τον Απρίλιο φαίνεται μια αποκλιμάκωση, θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά όχι σε τιμές του 2020».

Την ίδια στιγμή, σε σκηνικό ακραίων διακυμάνσεων των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος (η μέση τιμή στην Ελλάδα «πέταξε» σήμερα σε 316,34 ευρώ/MWh με ημερήσια αύξηση 45,9%, που όμως ωχριά μπροστά στο ιλιγγιώδες άλμα 176,9% της τιμής στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας), το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στον σχεδιασμό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ο οποίος θα πρέπει να καλύψει τα σκαμπανεβάσματα των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα κατά τη διάρκεια του 2022 και ειδικά κατά τους πρώτους εξαιρετικά δύσκολους μήνες. Ο μόνιμος μηχανισμός θα έχει κατά κύριο λόγο «δημοσιονομική» λειτουργία. Δηλαδή, θα υπολογίζει, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά ενέργειας, τα χρήματα που θα κατευθύνονται στον Λογαριασμό Ενεργειακής Μετάβασης με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών.

Από εκεί και πέρα, το ποια νοικοκυριά θα επιδοτηθούν και ποια όχι θα καθορίζεται με βάση τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά και κατανάλωσης) που θα υιοθετηθούν και θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2022.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")