Την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης θέτει στο «μικροσκόπιό» της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχίζοντας σχετική έρευνα επί 18 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο για τον εντοπισμό αντιανταγωνιστικών πρακτικών, με φόντο την εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας και τη μετακύλιση δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων

 

σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των «ρητρών αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας» στα κυμαινόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκίνηση της έρευνας υπαγορεύτηκε από τις ενδείξεις προπαρασκευαστικής έρευνας και παρακολούθησης της εν λόγω αγοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση και τα οποία μίλησαν στη «Ν», η έρευνα εστιάζει ακριβώς στις ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμολογίων στη χαμηλή τάση και από τις ενδείξεις της προπαρασκευαστικής έρευνας προκύπτουν «ζωηρές» ενδείξεις για την ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ των εταιρειών που ελέγχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος έχουν λάβει ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να απαντήσουν εντός 10 ημερών. Οι εταιρείες ερωτώνται -μεταξύ άλλων- για τα τιμολόγια που προσφέρουν και τις ακριβείς κατηγορίες αυτών (οικιακά, επαγγελματικά, εταιρικά), εάν έχουν προγράμματα σταθερής χρέωσης, σε ποια προγράμματα και από πότε εφαρμόζουν ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, τα όρια ενεργοποίησης των ρητρών σε κάθε πρόγραμμα κ.ά.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, σε μια περίοδο που οι λογαριασμοί έχουν εκτοξευθεί, η υπόθεση αυτή έχει «προτεραιοποιηθεί», δηλαδή θα εξετασθεί με ταχείς ρυθμούς, ώστε αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αντιανταγωνιστικών πρακτικών να αντιμετωπισθούν με τις ανάλογες ενέργειες (πρόστιμα, συστάσεις ή δεσμεύσεις) και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, ήτοι οι καταναλωτές που πλήττονται από τις εναρμονισμένες πρακτικές.

Επιπρόσθετα, επειδή οι έρευνες αυτού του τύπου διαρκούν αρκετό διάστημα, η ανεξάρτητη αρχή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προτίθεται να δημοσιοποιήσει άμεσα τα πρώτα στοιχεία που θα συλλέξει, απευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα στους εμπλεκόμενους να απέχουν των πρακτικών που εφαρμόζουν.

Πρόκειται για τη διαδικασία των «ενδιάμεσων ανακοινώσεων» που ακολουθεί η Επιτροπή, οι οποίες είθισται να πραγματοποιούνται σε σοβαρές υποθέσεις, όπως πριν από περίπου έναν χρόνο έγινε με τις τιμές των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Πάντως, επισήμως η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι η διεξαγωγή μέτρων έρευνας δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμά της (έρευνας).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντιανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ (Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Από τη Ναυτεμπορική