Συμφωνία Naftogaz - Gazprom για το Φυσικό Αέριο

Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και της γιγάντιας εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom έληξε. Την πλήρη αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία συμφώνησαν η ρωσική Gazprom και η ουκρανική Naftogaz, δύο ημέρες μετά τη διακοπή των φορτίων εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας, εξαιτίας διαφωνίας σε ό,τι αφορά την τιμή.
Energia.gr
Παρ, 7 Μαρτίου 2008 - 01:03

Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και της γιγάντιας εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom έληξε.

Την πλήρη αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία συμφώνησαν η ρωσική Gazprom και η ουκρανική Naftogaz, δύο ημέρες μετά τη διακοπή των φορτίων εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας, εξαιτίας διαφωνίας σε ό,τι αφορά την τιμή.

Η κρατική ουκρανική εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας συνεχίζεται με τον κανονικό ρυθμό, χωρίς διακοπές. Στη Μόσχα, η Gazprom επιβεβαίωσε τη συμφωνία για την αποκατάσταση της συνηθισμένης παροχής.

Η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ρωσικός κολοσσός κατηγόρησε το Κίεβο ότι θέλει να παρακρατήσει μέρος του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη. Λίγες ώρες νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο είχε καθησυχάσει τους Ευρωπαίους. «Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Δεν θα αθετήσουμε τη δέσμευσή μας σε σχέση με τη μεταφορά και τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισήμανε η Τιμόσενκο. Η Gazprom μείωσε χθες, Τρίτη, στο μισό τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και δεν αποκλείει και άλλη μείωση.

Σε απάντηση η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz απείλησε χθες να μειώσει την ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη και παραδίδεται μέσω Ουκρανίας, αν η Gazprom συνεχίσει να μειώνει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει στο Κίεβο. Το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται από την ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.