Η Τουρκία Θέλει Τώρα και το Πετρέλαιο της Θάσου «Τα Χωρικά Ύδατα του Νησιού είναι Τουρκικά»

Η Τουρκία Θέλει Τώρα  και το Πετρέλαιο της Θάσου  «Τα Χωρικά Ύδατα του Νησιού είναι Τουρκικά»
energia.gr
Πεμ, 23 Δεκεμβρίου 2021 - 11:37

Δεν είναι μόνο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία που επιτίθεται στην Ελλάδα και με ασύστολα ψέματα και ανυπόστατους ισχυρισμούς αλλά και ο αντιπολιτευόμενος. Η τουρκική εφημερίς «Sozcu», όπως αναφέρει σε επίκαιρη ανταπόκριση της από την Τουρκία η «Εστία», προστέθηκε σε εκείνες που υιοθετούν τις θέσεις Ερντογάν ότι το Αιγαίο είναι τουρκικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ 

η εφημερίς υποστηρίζει ότι η Ελλάς παρανομεί στο Αιγαίο κλέβοντας το τουρκικό πετρέλαιο στην Θάσο! Και ισχυρίζεται ότι τα χωρικά ύδατα της Θάσου είναι τουρκικά. «Η Ελλάς εξάγει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το νησί της Θάσου, του οποίου τα χωρικά ύδατα ανήκουν στην Τουρκία. Όμως, η Ελλάς το βγάζει και το χρησιμοποιεί. Επί πλέον, δεν συναντά κανένα εμπόδιο για αυτό», αναφέρει η «Sozcu». Στο παραλήρημά της εμπλέκει και το Ισραήλ. Αφού θυμίζει ότι η γεώτρησις στα «τουρκικά χωρικά ύδατα» ξεκίνησε το 2009, σημειώνει ότι μεταξύ των εταίρων της ελληνικής εταιρείας Energean είναι και η ισραηλινή εταιρεία «Kerogen Capital».

Ο πρώην ΓΓ του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή που ανήκουν στην Τουρκία. Η Ελλάς και το Ισραήλ, που λειτουργούν τις πετρελαιοπηγές στα τουρκικά χωρικά ύδατα εδώ και 6,5 χρόνια, έχουν κλέψει και συνεχίζουν να κλέβουν μέχρι στιγμής 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου 1976 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Ελλάς δεν μπορεί να αναζητήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από τα χωρικά της ύδατα».

Εν συνεχεία ακολουθεί το ιστορικό των δήθεν παραβιάσεων συμφωνιών εκ μέρους της Ελλάδος και της κρίσεως στην Θάσο το 1987. Εκείνη την χρονιά, κατά την εφημερίδα, η Ελλάς, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Βέρνης, ξεκίνησε δραστηριότητες ερεύνης και γεωτρήσεως. Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κεβάν Εβράν παραχώρησε άδεια στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τότε πολεμικά πλοία της Τουρκίας εστάλησαν στην Θάσο για να αποτρέψουν τις δραστηριότητες της Ελλάδος. «Η απόφασις του υπουργικού συμβουλίου που εξουσιοδοτεί την TPAO να διερευνά πετρέλαιο στην ‘’τουρκική υφαλοκρηπίδα’’ της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου, των Ψαρών και του Αγίου Ευστρατίου και ο χάρτης των πεδίων για την εξερεύνηση πετρελαίου δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 26 Μαρτίου 1987», προσέθεσε η εφημερίς.

«Εάν η Ελλάς συνέχιζε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης πετρελαίου στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Θάσου, τα στρατεύματα θα εισέρχονταν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με διοικητική μεταφορά από αέρος και θα τερματιζόταν η άδεια της Ελλάδος για χρήση των νησιών», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος που

Υπενθυμίζει ότι ο Τουρκούτ Οζάλ διέκοψε τις εργασίες εξερευνήσεως και γεωτρήσεως και ότι η Ελλάς συμμορφώθηκε. Σήμερα όμως η κατάστασις είναι πολύ διαφορετική. Από το ανιστόρητο παραλήρημα δεν λείπει και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίς, δεν εδόθη η κυριαρχία των νησιών, αλλά μόνο το «δικαίωμα χρήσεως», δηλαδή το «δικαίωμα κατοχής».