Τάση εκτόνωσης των εντάσεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκε το 2021, σύμφωνα με ανασκόπηση του έτους την οποία ανήρτησε στο ιστολόγιό του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ

«Η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, με τις εκλογές να έχουν αναβληθεί ξανά και οι εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τείνουν να εκτονωθούν φέτος», επισήμανε ο κ. Μπορέλ σε εφ’ όλης της ύλης ανασκόπηση για το 2021 που δημοσίευσε στο προσωπικό blog του. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές έχουν ενταθεί, με τις παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων να θέτουν προκλήσεις για την Ε.Ε. και τις αξίες της. «Πρέπει να απαντήσουμε με όλη μας την αποφασιστικότητα» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η Ε.Ε. δεν στοχεύει να είναι στρατιωτική δύναμη με παραδοσιακούς όρους, αλλά θα πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση να μπορεί να αμυνθεί. Επανέλαβε δε ότι η αποκαλούμενη «Στρατηγική Πυξίδα» που έχει προωθήσει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας «θα πρέπει να εγκριθεί τον προσεχή Μάρτιο και να μας επιτρέψει να λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη τη δική μας ασφάλεια και άμυνα». Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι το 2021 η Ε.Ε. εργάστηκε για να υπερασπίσει τα συμφέροντα και τις αξίες της και να ενισχύσει μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες σε αυτό το «έτος μετάβασης» και υπογράμμισε ότι αυτό το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί και το 2022.

Νέα πρόκληση

Πάντως, τα ξημερώματα της Τρίτης τουρκική ακταιωρός εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων και παρεμπόδισε έξι ελληνικά αλιευτικά τα οποία συνοδεύονταν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες η τουρκική ακταιωρός χρησιμοποίησε σειρήνα και κινήθηκε απειλητικά. Αντιδρώντας το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προσέγγισε την τουρκική ακταιωρό και μετά από λίγο εκείνη αποχώρησε από την περιοχή.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")