Η κυβέρνηση της Σερβίας ενδέχεται να άρει την τρέχουσα απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα για να επιτρέψει την κατασκευή αρθρωτών αντιδραστήρων, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχάιλοβιτς. «Έχουμε μορατόριουμ για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο επεβλήθη μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, πράγμα απολύτως κατανοητό εκείνη την εποχή, ωστόσο όλα έχουν αλλάξει από το 1986»

δήλωσε η Ζοράνα Μιχάιλοβιτς, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Tanjug. 

Η Σερβία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει συνομιλίες για τη λειτουργία αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων στο έδαφός της, αλλά εξετάζει όλες τις επιλογές που θα εγγυόνταν την ενεργειακή της σταθερότητα, είπε η Μιχάιλοβιτς. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν επαρκούν [...] Πρόκειται να μειώσουμε σταδιακά την παραγωγή θερμοηλεκτρικών σταθμών τα επόμενα χρόνια και θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε επιπλέον δυναμικότητα ενέργειας», πρόσθεσε. 

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε συνεργασία με τη ρωσική Rosatom. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σερβία είναι η χρηματοδότηση, είχε δηλώσει τότε ο Βούτσιτς. 

Η Rosatom υπέγραψε τον Δεκέμβριο συμφωνία συμμετοχής στην κατασκευή κέντρου πυρηνικής επιστήμης και τεχνολογίας στη Σερβία για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, ενισχυμένο πυρίτιο για διάφορες βιομηχανίες και δοκιμές σύνθεσης μεταλλευμάτων, ορυκτών και περιβαλλοντικών δειγμάτων.