Η καταγραφή των νέων ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου, που μόλις χθες άγγιξαν τα 108 δολάρια το βαρέλι, είναι το θέμα που κυριαρχεί στη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η οποία ανακοινώθηκε σήμερα με στοιχεία για τον Φεβρουάριο.

Η καταγραφή των νέων ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου, που μόλις χθες άγγιξαν τα 108 δολάρια το βαρέλι, είναι το θέμα που κυριαρχεί στη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η οποία ανακοινώθηκε σήμερα με στοιχεία για τον Φεβρουάριο. Η αναφορά καταγράφει μια πλειάδα από λόγους που ωθούν τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω όπως την βουτιά του δολαρίου έναντι του Ευρώ, τις γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη αλλά και την απόφαση του OPEC να μην ανατρέψει τα σχέδια του σχετικά με την παραγωγή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με άλλα λόγια, οι χώρες του καρτέλ δεν αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους πέρα από το σημερινό επίπεδο των 32 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Παρά τους δείκτες ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ που παρουσίασαν το μήνα αυτό καθοδική πορεία οι αντίστοιχοι δείκτες για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σημείωσαν ανοδική πορεία εξισορροπώντας έτσι την ζήτηση σε πετρέλαιο στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Ιανουάριο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο κατά τον Φεβρουάριο έφθασε τα 87,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως. Από την άλλη, η παγκόσμια προσφορά σε πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 185.000 βαρέλια ημερησίως παρά την μειωμένη παραγωγή στην Νορβηγία και σε κάποιες χώρες - μέλη του OPEC.

Αντίθετα η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες μέλη του OPEC μειώθηκε κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα φτάνοντας τα 32,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Θυμίζουμε μάλιστα ότι η παραγωγή σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως επίσης και στην Δυτική Αφρική σημείωσε αισθητή μείωση, περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα, μείωση όμως η οποία εξισορροπήθηκε κάπως από την αύξηση παραγωγής του Ιράκ κατά 150.000 βαρέλια. Είναι πιθανό πάντως, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, ότι τους επόμενους δύο μήνες η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ομαλοποιηθεί, χάρη σε μια σταθερή παραγωγή κυρίως από τις χώρες μέλη του OPEC αλλά και σε περιορισμούς που θα θέσει αναφορικά με την κατανάλωση ο ΟΟΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα αποθέματα των εταιρειών των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο κατά 2,617 εκατομμύρια βαρέλια επιπλέον φτάνοντας συνολικά τον Ιανουάριο στα 32,6 εκατομμύρια βαρέλια, επάρκεια που αντιστοιχεί για κάλυψη 52,9 περίπου ημερών. Αντίθετα τα προϊόντα διυλίσεως όπως φαίνεται μειώνονται κάτω από την πίεση διαφόρων οικονομικών και εποχιακών παραγόντων αλλά και άλλων τεχνικών δυσλειτουργιών.