Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

 

Στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες, "οι δυνάμεις της τάξης και οι ένοπλες και συναφείς δυνάμεις εγγυώνται την δημόσια τάξη, την προστασία των στρατηγικών υποδομών και τον καθαρισμό των δρόμων", επισημαίνει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χθες, Πέμπτη, είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 748.

 

Ανταποκριτές του Reuters είδαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικούς στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου χθες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών.