Υψηλή αύξηση της τάξεως του 52% αναμένει να εμφανίσει στα κέρδη της του τελευταίου τριμήνου η νοτιοκορεατική Samsung Electronics, εν μέσω συνθηκών σοβαρής έλλειψης σε ημιαγωγούς στην παγκόσμια αγορά, όπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC

Αλλωστε, o κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας είναι και ο μεγαλύτερος σε διεθνή κλίμακα ως προς την παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων, άρα επωφελήθηκε από την όλη κατάσταση.
 
Την τελευταία τριμηνία του προηγούμενου έτους εκτιμά ότι απεκόμισε σε λειτουργικά κέρδη 13,8 τρισ. γουόν, ήτοι 11,5 δισ. δολάρια. Εάν επαληθευθεί, τότε θα πρόκειται για τα υψηλότερά της λειτουργικά κέρδη της τελευταίας τετραετίας.

Οπως γίνεται αντιληπτό, τα έσοδα του νοτιοκορεατικού ομίλου ενισχύθηκαν δραστικά  χάρις στη ζωηρή ζήτηση για ημιαγωγούς και τα υψηλά περιθώρια κέρδους στον βραχίονα κατασκευής ημιαγωγών βάσει συμβολαίων και παραγγελιών. Οπως παρατηρεί ο Σαμ Ρέινολντς, αναλυτής υψηλής τεχνολογίας, μιλώντας στο ΒΒC, «η Samsung βρίσκεται σε καλή θέση για να εκμεταλλευθεί την πρωτοφανή ζήτηση τσιπ τόσο για προσωπικούς υπολογιστές όσο και για ηλεκτρονικές συσκευές παντός είδους, αλλά και για αυτοκίνητα.  

Επιπροσθέτως, ο κ. Ρέινολντς υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει ευνοηθεί και από τις κινήσεις οι οποίες παρατηρήθηκαν στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. «Το νοτιοκορεατικό γουόν παραμένει σε τροχιά υποτίμησης καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας ακόμα πιο ελκυστικές στην παγκόσμια αγορά.

Παρά ταύτα, τα προβλεπόμενα κέρδη θα είναι λιγότερα από τα 15,2 τρισεκατομμύρια γουόν, τα οποία εκτιμούν αναλυτές. Οι δαπάνες της Samsung σε πράγματα, όπως τα μπόνους των εργαζομένων και η προώθηση και διαφήμιση των δραστηριοτήτων της στην κατασκευή των έξυπνων κινητών τηλεφώνων θεωρούνται ως παράγοντες οι οποίοι θα την κάνουν να απομακρυνθεί από την εκτίμηση των αναλυτών. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι κατά τους τελευταίους μήνες οι σοβαρότατες ελλείψεις ημιαγωγών είχαν προκαλέσει μείζονα προβλήματα στα εργοστάσια κάθε είδους και τις αντίστοιχες εταιρείες – και αυτό ισχύει για ένα μεγάλο εύρος παραγόμενων αγαθών, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την παραγωγική τους διαδικασία έως τον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Apple, η οποία προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές του δημοφιλούς της iPhone  θα καθυστερήσουν, όπως υπενθυμίζει το  BBC. Συν τοις άλλοις οι επενδυτές, όσον αφορά τον νοτιοκορεατικό όμιλο Samsung, παρακολουθούν και την πορεία των εγκαταστάσεών της στην κεντρική Κίνα και την περιοχή Σιάν. Η πόλη τελεί υπό καθεστώς εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων εξαιτίας έξαρσης σε μολύνσεις κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε πως θα προσαρμόσει αναλόγως  τις δραστηριότητές της, χωρίς ωστόσο να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες για το πώς τα περιοριστικά μέτρα πιθανώς επηρεάσουν την παραγωγή ημιαγωγών. Τέλος, τον Νοέμβριο του 2021 η Samsung είχε δηλώσει ότι είχε επιλέξει περιοχή πλησίον της πόλης Τέιλορ στο Τέξας των ΗΠΑ για το νέο της εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας 17 δισ. δολαρίων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")