Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το ουράνιο, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Καζακστάν που πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια της προσφοράς του ραδιενεργού υλικού, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η τιμή του σημείωσε περαιτέρω άνοδο, μετά το άλμα άνω του 30% πέρυσι, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς την πράσινη ενέργεια και στον εξηλεκτρισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η τιμή ενισχύθηκε περισσότερο από 8% την προηγούμενη εβδομάδα αγγίζοντας τα 45,65 δολάρια η λίβρα, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας αναλύσεων και ερευνών στην αγορά πυρηνικής ενέργειας UxC, από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Καζακστάν για να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η νέα «πηγή αστάθειας» στο Καζακστάν γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθότι η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο στον κόσμο παραγωγό ουρανίου, καλύπτοντας το 40% της παγκόσμιας ζήτησης για το μέταλλο μέσω των ορυχείων τα οποία διαχειρίζεται η κρατικά ελεγχόμενη Kazatomprom. Η κυρίαρχη θέση της χώρας στην αγορά ουρανίου είναι αντίστοιχη με τη θέση που έχει ο ΟΠΕΚ+ στην αγορά πετρελαίου. Παρότι η λειτουργία της Kazatomprom συνεχίζεται απρόσκοπτα, αναλυτής της Canaccord Genuity σημειώνει ότι τα προβλήματα στη γεμάτη ουράνιο χώρα της κεντρικής Ασίας «υπενθυμίζουν πόσο κεντροποιημένη είναι η προσφορά ουρανίου και πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια της προσφοράς». Για τον λόγο αυτό και οι εταιρείες κοινής ωφελείας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς αυτή τη στιγμή καταναλώνουν περί τα 180 εκατ. λίβρες ουρανίου ετησίως, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων προσφοράς με μεταλλεία του Καζακστάν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εξορύσσονται μόλις 125 εκατ. λίβρες ουρανίου εν μέρει εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων σε νέα αποθέματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι FT.

Αναλυτής της εταιρείας συμβούλων CRU Group αναφέρει ότι τα μεταλλεία ουρανίου του Καζακστάν βρίσκονται στην απομακρυσμένη περιοχή του Τουρκεστάν, που έχει μείνει κατά το πλείστον ανεπηρέαστη από τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, σημειώνει ότι μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα σε επίπεδο logistics και διανομής του ουρανίου στην Κίνα, η οποία αγοράζει το ήμισυ της παραγωγής του Καζακστάν, επειδή ο μεγάλος εξαγωγικός δρόμος περνά από την περιοχή Αλμάτι, όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Κίνα έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλες ποσότητες ουρανίου που θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση ουρανίου 11 έως 12 ετών.

Ωστόσο, traders εφιστούν την προσοχή ότι η αγορά μπορεί να παραμείνει υπό πίεση δεδομένης μίας πιθανής ανάμιξης της Ρωσίας στην αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν. Ήδη η Μόσχα έχει κατηγορηθεί από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι υπονομεύει την ενεργειακή κρίση στην περιοχή παρακρατώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου. Κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι η προσφορά ουρανίου στο Καζακστάν αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση το 2022, με την Kazatomprom να αντιμετωπίζει προβλήματα προσφοράς και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 12% από τότε που ξέσπασαν οι βίαιες διαδηλώσεις στο Αλμάτι, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε καναδικούς παραγωγούς, όπως η Cameco.

«Καθαρή» ενέργεια

Ο τελευταίος γύρος ανόδου στις τιμές ουρανίου συνέπεσε με την επιστροφή του μεγαλύτερου στον κόσμο fund που επενδύει σε ουράνιο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, αγοράζοντας 400.000 λίβρες μετάλλου την Τετάρτη. Από πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και συστήθηκε το συγκεκριμένο fund, υπό τη διαχείριση της Sprott Asset Management, έχει αγοράσει περί τα 23,5 εκατ. λίβρες ουρανίου και τώρα διαθέτει αποθέματα ύψους 1,9 δισ. λιβρών. Πέρυσι, το ουράνιο είχε περίοπτη θέση στις συζητήσεις για τον εξηλεκτρισμό της παγκόσμιας οικονομίας, με την πυρηνική ενέργεια να προβάλλεται ως αξιόπιστη πηγή ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα. Στις αρχές του μηνός, έγγραφο που διέρρευσε από την Ε.Ε. έδειξε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αναγνωρίσουν την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη δραστηριότητα» και ως εκ τούτου να τη συμπεριλάβουν στις «βιώσιμες επενδύσεις». Oι μονάδες πυρηνικής ενέργειας, δεν εκπέμπουν μεν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά παράγουν τοξικά απόβλητα, τα οποία απαιτούν ασφαλή διαχείριση.

Πράσινη μετάβαση με επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Κολοσσιαίες επενδύσεις, της τάξης των 568 δισ. δολαρίων, θα χρειαστεί η Ε.Ε. σε νέες μονάδες πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον επίτροπο για την Ενιαία Αγορά Τιερί Μπρετόν. Πιο συγκεκριμένα, οι υφιστάμενες μονάδες πυρηνικής ενέργειας χρειάζονται επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ οι μονάδες επόμενης γενιάς θα χρειαστούν 500 δισ. ευρώ έως το 2050. «Η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει σε μία βιομηχανική επανάσταση άνευ προηγουμένου κλίμακας» είπε ο Μπρετόν. Ο επίτροπος είπε ότι η πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")