Λονδίνο: Η Μεγάλη Ζήτηση για Ηλεκτρικά Οχήματα Αυξάνει τις Τιμές του Νικελίου – Μείωση 62% στα Αποθέματα σε Σχέση με τον Απρίλιο

Λονδίνο: Η Μεγάλη Ζήτηση για Ηλεκτρικά Οχήματα Αυξάνει τις Τιμές του Νικελίου – Μείωση 62% στα Αποθέματα σε Σχέση με τον Απρίλιο
energia.gr
Δευ, 10 Ιανουαρίου 2022 - 19:13

Οι τιμές του νικελίου κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίο διμήνου και πλέον έφτασαν τη Δευτέρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης στον τομέα των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, μειώνοντας τα αποθέματα στις εγκεκριμένες αποθήκες του London Metal Exchange (LME)

Η τιμή αναφοράς του μετάλλου στο LME σημείωσε άνοδο κατά 1%, φτάνοντας στα 20.940 δολάρια ο τόνος στις 10:56 (ώρα Γκρήνουιτς -12:56 ώρα Ελλάδος),, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε αγγίξει τα 21.165 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Νοεμβρίου. 

«Τα αποθέματα νικελίου στις αποθήκες του LME καταναλώνονται επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή θειικού νικελίου για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο αναλυτής της ING Wenyu Yao. Η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων είναι ιδιαίτερα έντονη στην Κίνα, όπου η Volkswagen, η General Motors, η Toyota και η Tesla αυξάνουν την παραγωγή τους.

Τα αποθέματα νικελίου στις αποθήκες του LME υπολογίζονται σήμερα σε 99.954 τόνους, μειωμένα κατά περίπου 62% από τον Απρίλιο του 2021. Περίπου το 75% από αυτά διατηρούνται σε μορφή πακεταρισμένης μπρικέτας, η οποία θρυμματίζεται εύκολα σε μικρά σωματίδια και διαλύεται σε θειικό οξύ για να παραχθεί θειικό νικέλιο. Τα ακυρωμένα warrants - μέταλλο που προορίζεται για παράδοση –ανέρχονται στο 49% των συνολικών αποθεμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο μέταλλο πρόκειται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Από την άλλη, οι ανησυχίες για τις προμήθειες νικελίου στην αγορά του LME έχουν φτάσει το ασφάλιστρο στα 125 δολ. ανά τόνο για τα μετρητά κατά τη διάρκεια του συμβολαίου τριών μηνών, πράγμα που αποτελεί υψηλό ενός μήνα.

Αναφορικά με το αλουμίνιο, οι περικοπές παραγωγής στην Ευρώπη λόγω του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή του, η οποία ανήλθε σε 2.980 δολάρια ανά τόνο την Παρασκευή, το υψηλότερο από τις 21 Οκτωβρίου.

Τα αποθέματα αλουμινίου στις αποθήκες του LME ανέρχονται στους 911.500 τόνους μειωμένα πάνω από 30% από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η πτώση του δολαρίου κατέστησε γενικά τα βιομηχανικά μέταλλα φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Ειδικότερα, το δολάριο υποχώρησε την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου, αφού τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 0,3%, αγγίζοντας τα 9.681 δολάρια ο τόνος, ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 0,1%, στα 3.537 δολάρια, ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 0,3%, στα 2.286 δολάρια και ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 0,5%, στα 40.050 δολάρια.