Κίνα: Τα «Αθώα» Ηλιακά Πάνελ από την Xinjiang και η Ένοχη Μέθοδος Παραγωγής Πολυπυριτίου

Κίνα: Τα «Αθώα» Ηλιακά Πάνελ από την Xinjiang και η Ένοχη Μέθοδος Παραγωγής Πολυπυριτίου
energia.gr
Τρι, 11 Ιανουαρίου 2022 - 10:13

Το στοίχημα στην καθαρή ενέργεια είναι ένα επικερδές ...σπορ. Τα κεφάλαια που έχουν συσσωρευτεί σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές επενδύσεις και επενδύσεις διακυβέρνησης στην Ασία είναι τεράστια. Από αυτούς, η κινεζική ηλιακή ενέργεια ήταν ένα από τα αγαπημένα στοιχήματα χάρη στις υψηλές επιστροφές κερδών. Αλλά μπορεί επίσης να είναι και το πιο επικίνδυνο στοίχημα.

Η ώθηση του Πεκίνου για ουδετερότητα άνθρακα έχει πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου ράλι στα τοπικά αποθέματα ηλιακής ενέργειας. Οι μετοχές της JA Solar Technology έχουν διπλασιαστεί το περασμένο έτος, διαπραγματεύοντας πάνω από 45 φορές προθεσμιακά κέρδη, εννέα φορές περισσότερα από ό,τι οι ομότιμες εταιρείες παγκοσμίως. Ο τοπικός αντίπαλος GCL-Poly έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 80%.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο και επίσης χώρα παραγωγής του βασικού υλικού, του πολυπυριτίου. Σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας πολυπυριτίου, η οποία απαιτεί μια ενεργοβόρα διαδικασία παραγωγής, γίνεται στη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας.

Η Xinjiang είναι γνωστή για δύο πράγματα: υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φθηνή εξουσία. Το τελευταίο οφείλεται σε άφθονη προσφορά άνθρακα. Πάνω από το 40% των συνολικών αποθεμάτων της Κίνας βρίσκεται στην άνυδρη περιοχή. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών. Οι κατασκευαστές παράγουν πολυπυρίτιο μέσω χημικής εξάτμισης σε υψηλές θερμοκρασίες περίπου 900 Κελσίου. Οι τοπικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας προσπάθησαν επανειλημμένα να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι δεν χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία από το Xinjiang.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Αμερικανοί νομοθέτες συζητούν την απαγόρευση όλων των προϊόντων από το Xinjiang. Η αμερικανική περιβαλλοντική πολιτική είναι ένας άλλος κίνδυνος. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο μετά την Κίνα. Εάν η Ουάσιγκτον μαλακώσει τις κυρώσεις  για μειώσεις άνθρακα, οι πωλήσεις ηλιακών συλλεκτών θα υποφέρουν.

Η Κίνα ξοδεύει περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει σπάσει τα παγκόσμια ρεκόρ σχετικά με την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που εγκαθίσταται κάθε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια. Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας έχει αποδώσει αντίστοιχα ελκυστικές αποδόσεις. Για παράδειγμα, οι μετοχές της Wacker Chemie της Γερμανίας και της OCI της Νότιας Κορέας, δύο από τους λίγους μη Κινέζους παραγωγούς υλικών ηλιακών πάνελ, έχουν αυξηθεί μόλις στο μισό επίπεδο από τους Κινέζους ανταγωνιστές.

Ωστόσο, το διπλό καμπανάκι της αποδοκιμασίας για τον άνθρακα και τα προϊόντα από το Xinjiang σημαίνει ότι είναι καιρός οι επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη.