επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ευοδωθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα για την οικονομική και ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, όπως έσπευσε να τονίσει ο Υπουργός Ενέργειας, η Σαουδική Αραβία δεν θα θυσιάσει την ενεργειακή ασφάλειά της για χάρη του ενεργειακού μετασχηματισμού, υπονοώντας το πετρέλαιο. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για χάρη ενός διαφημιστικού κόλπου. Αυτή η Ενεργειακή Μετάβαση πρέπει να είναι καλά μελετημένη. Ας μη χάσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για να μετακινηθούμε από την κλασική ανησυχία της υπερβολικής εξάρτησης από το πετρέλαιο, σε άλλους τύπους προκλήσεων ενεργειακής ασφάλειας, που αφορούν στη διαθεσιμότητα και έλεγχο αυτών των ορυκτών πόρων» ανέφερε.
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα: «Διαθέτουμε τεράστιες ποσότητες ουρανίου που επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε με τον πιο διαφανή τρόπο. Για το σκοπό αυτό θα προσκαλέσουμε εγχώριους και διεθνείς εταίρους για να το εξορύξουμε, κατασκευάσουμε, αναπτύξουμε και αξιοποιήσουμε εμπορικά» είπε χαρακτηριστικά.
Ο εμπλουτισμός του ενεργειακού μείγματος της περιοχής, συνολικά, με σταθμιύς πυρηνικής ενέργειας φαίνεται ότι έχει ισχυρούς θιασώτες. Για παράδειγμα, ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Βarakah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είναι μόνο αποδοτικός και καλύπτει σημαντικές ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό (θα παρέχει πάνω από το 85% της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο Αμπού Ντάμπι έως το 2025) αλλά συμβάλει και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά συνολικά 22,5 εκατ. ετησίως, νούμερο που είναι κατά 6% υψηλότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η μονάδα του Barakah θα παράγει 5,6 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, απαλλαγμένα εκπομπών CO2.
«Η απόφαση των ΗΑΕ να προσθέσουν την πυρηνική ενέργεια στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δείχνει σήμερα τα θετικά της αποτελέσματα. Η Emirates Nuclear Energy Corporation κινείται μ γνώμονα την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας που έχει θέσει η χώρα για το 2050», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.
Εκτός όμως από πυρηνική ενέργεια, το Αμπού Ντάμπι κινείται και προς την κατεύθυνση της παραγωγής και χρήσης υδρογόνου. Η εταιρεία ΑΠΕ Masdar, με έδρα τα ΗΑΕ, ερευνά την πιθανότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό Προώθησης Υποδομών Τεχνολογίας της Νότιας Κορέας για να ενισχύσει τις πράσινες δράσεις και πρωτοβουλίες που βασίζονται στο υδρογόνο.