Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς , κατέληξε σε συμφωνία με την WRED LLC, συνδεδεμένη εταιρεία της Varde Partners, για την απόκτηση του ποσοστού της WRED, 52% περίπου, στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Το συμφωνηθέν τίμημα της Συναλλαγής σε μετρητά θα ανέλθει σε περίπου €98 εκατ. (€1,25 ανά μετοχή).

Η Συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Trastor συστάθηκε το 1999 και ήταν η πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια λειτουργίας ως Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα το 2003. Συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά ακινήτων σε όρους αξίας στοιχείων ενεργητικού (περίπου €0,3δισ.) και εσόδων από μισθώματα (περίπου €14εκατ.) κατά τη χρήση 2020. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Trastor είναι η WRED, η οποία κατέχει 52% περίπου των μετοχών της εταιρείας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 45% συμμετοχή περίπου, ενώ το υπολειπόμενο 3% περίπου των μετοχών είναι ελεύθερης διασποράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Συναλλαγή ενισχύει τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για κινήσεις  με θετική απόδοση κεφαλαίων και επιφέρει τα ακόλουθα βασικά οφέλη για την Τράπεζα:

−  άμεση ενίσχυση των πηγών εσόδων από προμήθειες, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης,

−  αξιοποίηση της ευνοϊκής δυναμικής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στους υψηλής ανάπτυξης τομείς των γραφείων υψηλών προδιαγραφών και αποθηκών (logistics), όπου επικεντρώνεται κυρίως η Trastor,

−  ισχυροποίηση της επενδυτικής πρότασης της Πειραιώς με μία από τις πλέον αποτελεσματικές πλατφόρμες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση της Συναλλαγής επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς Financial Holdings στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, θα είναι πρακτικά ουδέτερη.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα ενεργοποιήσει τη διεξαγωγή υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης από την Τράπεζα για το υπολειπόμενο 3% περίπου των μετοχών της Trastor, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί εξαγορών.

Σε σχέση με τη Συναλλαγή, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε:

«Η Συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδά μας από προμήθειες και θα εμβαθύνει περαιτέρω την τεχνογνωσία μας γύρω από τη δυναμική και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων. Η Trastor είναι μία από τις καλύτερες πλατφόρμες ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα αποτελέσει επενδυτικό