Την αυξανόμενη εξάρτηση της Ελλάδας από το ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο (με το ρωσικό αέριο να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» των εισαγωγών...) ήρθε να πιστοποιήσει μετά την έκθεση της Κομισιόν και ο ΔΕΣΦΑ, δημοσιεύοντας χθες απολογιστικά στοιχεία για το 2021 που έδειξαν αύξηση της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 11% σε σχέση με το 2020 και ακόμα μεγαλύτερη

 

 αύξηση της ζήτησης στην ηλεκτροπαραγωγή, που απορρόφησε το 69% περίπου της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται με φόντο τη σταθεροποίηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην Ελλάδα (που επηρεάζονται ισχυρά από το φυσικό αέριο λόγω της υψηλής συμμετοχής του στο ενεργειακό μίγμα) σε επίπεδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου -στο διεθνές hub της Ολλανδίας- κυμαίνονται κοντά στα 80 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, έναντι 25 ευρώ έναν χρόνο πριν.

Το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας θα τεθεί επί τάπητος για πολλοστή φορά στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. στην Αμιέν -την πρώτη επί της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, η οποία έχει ειδικό ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες: Πρώτον, ότι το Παρίσι είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας (με αιχμή την αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης, ώστε να μην εξαρτάται τόσο από τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου) που βρήκε στο... τείχος του Βερολίνου και των συμμάχων της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Και, δεύτερον, ότι πρόσφατα η κυβέρνηση Μακρόν «τάραξε τα νερά» και προκάλεσε... ηλεκτροσόκ στην κρατική EDF, υποχρεώνοντάς την να πωλεί μέρος της φθηνής πυρηνικής ενέργειας που παράγει στους ανταγωνιστές της, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών στη Γαλλία.

Στην ηλεκτροπαραγωγή η μερίδα του λέοντος

Επιστρέφοντας στα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που επιβεβαιώνουν τον... σφιχτό εναγκαλισμό της χώρας με το φυσικό αέριο, επισημαίνεται ότι το 68,65% της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα -που συνολικά άγγιξε τις 70 εκατ. Μεγαβατώρες το 2021, από 63 εκατ. MWh το 2020- κατέληξε στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές με ποσοστό 18,77% και οι εγχώριες βιομηχανίες (που συνδέονται απευθείας στο Σύστημα Υψηλής Πίεσης του Διαχειριστή) με ποσοστό 12,56%.

Όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου -που ανήλθαν στις 77,7 εκατ. MWh- το μεγαλύτερο ποσοστό (45%) εισέρχεται από το Σιδηρόκαστρο, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει στη χώρα μας μέσω Βουλγαρίας.

Ποσοστό 17,51% αντιστοιχεί στο αζέρικο φυσικό αέριο που εισέρχεται στην Ελλάδα από το Σημείο Εισόδου της Νέας Μεσήμβριας (όπου διασυνδέεται το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με τον TAP). Τo LNG εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο (σχεδόν 32%) των εισαγωγών φυσικού αερίου. Ειδικότερα, στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας πραγματοποιήθηκαν LNG που ανήλθαν σε 24,5 εκατ. MWh από 35 δεξαμενόπλοια, έναντι 33,4 εκατ. MWh από 49 δεξαμενόπλοια το 2020.

Παρά τη μείωση κατά 27% των φορτίων LNG από τις ΗΠΑ το περασμένο έτος, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των συνολικών εισαγωγών LNG. Εκτός από τις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε μείωση φορτίων και από το Κατάρ, ενώ αντιθέτως σημαντική αύξηση (60%) σημείωσαν οι εισαγωγές LNG από την Αλγερία και από την Αίγυπτο.

Επί ευρω-τάπητος η ασφάλεια στον εφοδιασμό

Συνεδρίασε χθες -παρουσία της επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον- η συντονιστική ομάδα της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο, μαζί με εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, για να συζητήσουν τα επίπεδα ασφάλειας του εφοδιασμού και της αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Σίμσον ενημέρωσε για τις επαφές της με διεθνείς εταίρους και προμηθευτές και υπενθύμισε τη σημασία της ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, καλώντας τα να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να επικαιροποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταρτίσει. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στο τέλος Σεπτεμβρίου

-πριν δηλαδή από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και την έναρξη της χειμερινής περιόδου- τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. ήταν 74,6%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2011 και 15 μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

*(Από τη Ναυτεμπορική)