Ενίσχυση των Σχέσεων Αθήνας και Πρίστινας- Στο Επίκεντρο η Ενεργειακή Συνεργασία

Ενίσχυση των Σχέσεων Αθήνας και Πρίστινας- Στο Επίκεντρο η Ενεργειακή Συνεργασία
energia.gr
Παρ, 21 Ιανουαρίου 2022 - 15:34

Στην Αθήνα βρέθηκε η Κοσοβάρα υπουργός Εξωτερικών Donika Gërvalla – Schwarz, όπου  συνάντησε τον ομόλογό της Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναβαθμίσαμε το γραφείο σας εδώ στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, μετονομάζοντάς το σε «Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα», είπε ο κ. Δένδιας. Οι υπουργοί συζήτησαν για την ενεργειακή συνεργασία και ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι βούληση της Αθήνας τα Δυτικά Βαλκάνια να συνδεθούν με τον TAP (Trans Adriatic Pipeline) μέσω διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου.

Η υπουργός Gërvalla – Schwarz επεσήμανε ότι το Κόσοβο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των καλύτερων επιλογών όσον αφορά την ενεργειακή του στρατηγική. «Το ενεργειακό μας μέλλον θα συνίσταται και από παραδοσιακές και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συζητούμε με τους φίλους μας για τις εναλλακτικές δυνατότητες της δύσκολης μετάβασης, και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή με την Ελλάδα», είπε η Κοσοβάρα υπουργός.

Η Ελλάδα «ακολουθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά το Κόσοβο, σύμφωνα με την ουδέτερη ως προς το καθεστώς προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Από την πλευρά της, η υπουργός Gërvalla – Schwarz σημείωσε ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα ήταν μια τολμηρή κίνηση για τη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν, η οποία θα επέτρεπε το άνοιγμα μιας νέας δυναμικής στην επίλυση μακροχρόνιων προβλήματα στα Βαλκάνια.

«Όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά περισσότερο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αυτό θα ήταν μια υπόσχεση σταθερότητας και διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν ιστορικό και πιστεύουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε η Gërvalla – Schwarz.

Ο κ. Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι η ελληνική άποψη είναι ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να κοιτάζουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. «Δεν αποτελεί δυνατότητα η επιστροφή στο 19ο αιώνα, δεν αποτελεί δυνατότητα επιλογής ένας νεοθωμανισμός που φαίνεται να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

(από euractiv.gr)