Αττική Οδός: Παραίτηση του Δ/ντος Συμβούλου Εν Μέσω Αντεγκλήσεων με την Κυβέρνηση για τον Καταλογισμό Ευθυνών - Αύριο η Τοποθέτηση Μητσοτάκη

Αττική Οδός: Παραίτηση του Δ/ντος Συμβούλου Εν Μέσω Αντεγκλήσεων με την Κυβέρνηση για τον Καταλογισμό Ευθυνών - Αύριο η Τοποθέτηση Μητσοτάκη
energia.gr
Τρι, 25 Ιανουαρίου 2022 - 19:54

Σε «πινγκ-πονγκ» αντεγκλήσεων εκτυλίχθηκε η απόδοση ευθυνών για το φιάσκο με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό. Από τη μία η εταιρεία διαχείρισης, αν και παραδέχεται πως απέτυχε στη διαχείριση της κρίσης, επιρρίπτει, ωστόσο, στην Πολιτεία την απόφαση για τη διέλευση των φορτηγών παρά την έγκαιρη πρόβλεψη για την κακοκαιρία. Από την άλλη, ο αρμόδιος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτηρίζει τους παραπάνω ισχυρισμούς «ανεδαφικούς». Αύριο αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αττικής Οδού

Παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αττικής Οδού

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, την παραίτησή του υπέβαλε ο Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικής Οδού, Βασίλειος Χαλκιάς, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε ευθύνες της εταιρίας για την κατάσταση που εκδηλώθηκε εχθές, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών. Όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιάς στην επιστολή του, «προ ολίγου διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ως όμως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού».

Αύριο η Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, πριν την έναρξη του αυριανού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις 11:00 π.μ. με τηλεδιάσκεψη.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Κάθε Δρόμος Έχει Και Υπεύθυνο»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «κάθε δρόμος έχει και υπεύθυνο, και οι αρρυθμίες πρέπει να αξιολογηθούν, και να αξιολογήσουν όλοι την αποτελεσματικότητά τους», ενώ σχετικά με τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων ανέφερε ότι «δεν υπήρχε πρόγνωση για τέτοιας έντασης και σφοδρότητας φαινόμενα».  Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε τις προγνώσεις με αποτέλεσμα να μην κηρυχθεί καθολική αργία η Δευτέρα. Δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει από το πρωί της Δευτέρας τη λήψη μέτρων που πήραμε για σήμερα».

Αττική Οδός: «Εισηγηθήκαμε Από την Αρχή ότι Πρέπει να Απαγορευτούν τα Φορτηγά Από την Κυριακή»

Μιλώντας στο MEGA ο Φάνης Παπαδημητρίου, διευθυντής κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου, παραδέχεται την αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης, ωστόσο αφήνει σαφείς αιχμές και κατά της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών σε ό,τι αφορά κυρίως στη διέλευση των φορτηγών.

 «Υπήρξε σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Εισηγηθήκαμε από την αρχή ότι πρέπει να απαγορευτούν τα φορτηγά από την Κυριακή. Τα φορτηγά απαγορεύτηκαν εχτές στις 2 το μεσημέρι, όταν ήταν πολύ αργά. Άποψή μου ότι τα φορτηγά θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί από την Κυριακή το απόγευμα, όπως είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις. Αν είχε γίνει αυτό, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη» σημείωσε, μια προσπάθεια να εξηγήσει τι πήγε λάθος.

«Το πρόβλημα σημειώθηκε επειδή δίπλωσαν νταλίκες και σταμάτησαν αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου. Θα βοηθούσε πολύ αν δεν είχαμε φορτηγά από την αρχή. Είχαμε 5.000 φορτηγά από τις 7 εχτές το πρωί στην Αττική Οδό. Η πολιτεία δεν ήθελε να κόψει την εφοδιαστική αλυσίδα» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κακοκαιρία μας έπιασε στη χειρότερη ώρα, 9 το πρωί με όλη την Αθήνα στο δρόμο. Η κυκλοφορία ήταν πολύ μεγάλη, 70.000 αυτοκίνητα, 5.000 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά δικά μας ανάμεσά τους».

«Όταν νιώθεις ότι το δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις. Η εταιρεία δεν κλείνει το δρόμο μόνη της, χρειάζεται συντονισμός με την Τροχαία, και με διαταγή της Τροχαίας κλείνει, όπως και εκείνη απαγόρευσε τη διέλευση των φορτηγών. Ό,τι επιχείρηση έχει γίνει το βράδυ, έχει γίνει προσεγγίζοντας ανάποδα. Η Αττική Οδός έχει 35 εκχιονιστικά, κάποια εγκλωβίστηκαν και τα ίδια. Γίνονταν και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες. Και πάμε και κόντρα, και ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Έχει έρθει και η Πυροσβεστική τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό» κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στυλιανίδης: «Η Διαφορά με την Αθηνών-Λαμίας Επιβεβαιώνει Πόσο Ανεδαφικοί Είναι οι Ισχυρισμοί της Εταιρείας Διαχείρισης της Αττικής Οδού»

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα ο κ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς της «Αττικής Οδού», συγκρίνοντας τις συνθήκες που προέκυψαν με την κατάσταση στην Αθηνών-Λαμίας. «Ήταν μία πολύ δύσκολη νύχτα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ επανέλαβε «την απολογία της Πολιτείας» για την ταλαιπωρία τόσων πολιτών. «Η συγγνώμη της Πολιτείας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ προσχηματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών. Τώρα είμαστε στο πεδίο και διαχειριζόμαστε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να είμαστε απερίσπαστοι σε αυτό το έργο», υπογράμμισε ο υπουργός. Ωστόσο, επισήμανε: «Σε σύγκριση της κατάστασης που επικράτησε στον οδικό άξονα Αθηνών - Λαμίας με την Νέα Οδό και την Αττική Οδό από την άλλη είναι τόσο προφανής η διαφορά που επιβεβαιώνει πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού».

Να Επιβληθεί Πρόστιμο στους Οδηγούς που Δεν Είχαν Αλυσίδες στην Αττική Οδό Ζητά Βουλευτής της ΝΔ

Παρά τις παραπάνω δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση δεν προειδοποίησε τους πολίτες νωρίτερα λόγω της ενημέρωσης που είχε από την μετεωρολογική υπηρεσία για την ώρα εκδήλωσης των φαινομένων, μία κυβερνητική βουλευτής προκαλεί προβληματισμό και αρνητικές αντιδράσεις επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ίδιους τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα, μιλώντας στον «Ζυγό FM 100», έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους οδηγούς δεν είχαν αλυσίδες στην Αττική Οδό. Ειδικότερα, πρότεινε: «να βγουν ορδές τροχονόμων και από σήμερα που τα αυτοκίνητα είναι εκεί παροπλισμένα, να κάνουν ελέγχους. Όσοι δεν έχουν αλυσίδες πρόστιμο».