Διήμερο  διαπραγματεύσεων «κορυφής»  με τους επικεφαλής των θεσμών για την 13η αξιολόγηση, που είναι συνδεδεμένη με την έξοδο της χώρας από το  καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα έχει το οικονομικό επιτελείο. Μπορεί η αξιολόγηση να μην συνδέεται με την εκταμίευση δόσεως αλλά αποτελεί τον προπομπό για την 14η αξιολόγηση του Ιουνίου η οποία συνδέεται με την απόφαση εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και της εκταμίευσης

ακόμα και δύο δόσεων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ (η προγραμματισμένη δόση του Ιουνίου και μία που εκκρεμεί από το 2019). Στόχος της  κυβέρνησης  αποτελεί πλέον το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος. Η πορείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η επιδότηση  των ευάλωτων νοικοκυριών για την πρώτη κατοικία τους. Η έκδοση εκκρεμών συντάξεων έχει ανεβάσει ρυθμούς και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να δηλώσουν την ικανοποίηση τους. 

Όσον φορά τις εκκρεμότητες στο χρηματοπιστωτικό μέτωπο, έμφαση φαίνεται να δίνεται από την πλευρά των θεσμών στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Ταυτοχρόνως, αναμένεται να συζητηθεί η ελληνική πρόταση για ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο φορέας αποκτήσεως  και επαναμισθώσεως ακινήτων όπως προβλέπει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, η λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα τοποθετείται για το 2023. Για αυτό το σκοπό έχει προταθεί ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει τα ευάλωτα νοικοκυριά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης κατοικίας τους, όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.