«Πράσινο φως» για επενδύσεις άνω του 1 δισ. σε ενεργειακές υποδομές που στηρίζουν την Πράσινη Συμφωνία έδωσε η Ε.Ε., με πρώτο στα προς υλοποίηση έργα το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου και Ελλάδας

Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης της Κομισιόν για επενδύσεις 1,077 δισ. ευρώ σε 5 διασυνοριακά έργα υποδομών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ) για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης θα διατεθεί στο έργο «EuroAsia Interconnector» (657 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη της πρώτης διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Κύπρου και του ευρωπαϊκού δικτύου, μέσω Ελλάδας.

EuroAsia Interconnector

Το project EuroAsia Interconnector διασυνδέει τα δίκτυα μεταφοράς της Κύπρου και της Ελλάδας, επιτρέποντας την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο βάθος θάλασσας των 3.000 μέτρων θα αποτελέσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα τέτοιου είδους έργο. Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής στήριξης του έργου «EuroAsia». Η επιχορήγηση από τον ΜΣΕ προστίθεται στην επιχορήγηση ύψους 100 εκατ. ευρώ που διατέθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Συνολικά, σ’ αυτήν τη φάση ο ΜΣΕ θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη σε τέσσερα έργα κατασκευής και μία μελέτη. Εκτός από το EuroAsia Interconnector εγκρίθηκαν επίσης οι χρηματοδοτήσεις για τα εξής έργα:

* Baltic Synchronisation Project Φάση ΙΙ (170 εκατ. ευρώ): Η δεύτερη φάση του έργου για τη Βαλτική περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την ενίσχυση του δικτύου της Πολωνίας και την αναβάθμιση των υποδομών μεταφοράς της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

* Γραμμή Aurora (127 εκατ. ευρώ): Η χρηματοδότηση από τον ΜΣΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη μιας τρίτης γραμμής μεταφοράς μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας.

* Επέκταση Chiren (78 εκατ. ευρώ): Το έργο αυτό αφορά την αύξηση της δυναμικότητας μιας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια του εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

* Northern Lights Φάση ΙΙ (4 εκατ. ευρώ): Η μελέτη αυτή εξετάζει την επέκταση της ικανότητας μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης CO2 στη Νορβηγία.

Κρατικές ενισχύσεις

Η Κομισιόν ενέκρινε και έθεσε και επισήμως σε ισχύ από χθες και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για το κλίμα.

Οι νέοι κανόνες ευθυγραμμίζονται με τους σημαντικούς στόχους και επιδιώξεις της Ε.Ε. που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και με τις πρόσφατες κανονιστικές αλλαγές στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης μέτρων Fit for 55.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")